Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

МВР е сигурно, че Евелин Банев-Брендо е пресякъл границата за последно през 2013 г.

От обясненията на вътрешния министър Калин Стоянов не се разбра как кокаиновият крал се оказа пред Централния софийски затвор

Даниела Добрева 27 юни 2024 в 19:22 6723 7

Пресконференция на МВР

Снимка Стоп кадър

Евелин Банев-Брендо е пресякъл българската граница за последно на 13 юли 2013 г., когато е бил конвоиран у нас от Италия заради наказателно производство, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов на извънреден брифинг. След тази дата МВР няма данни за пътуванията му, допълни той.

Проверени са и имената от фалшивите паспорти, за които се твърди, че са използвани от Брендо, но и за тях няма данни да са влизали в България.

На журналистите не бе дадена възможност за въпроси и така и не стана ясно как българският кокаинов крал се е озовал пред вратите на Централния софийски затвор преди дни, когато доброволно се предаде, и настоя да излежи присъдите си от Италия и Румъния тук. 

Иначе Калин Стоянов даде подробности, които вече са известни. На 25 юли 2018 г. е подаден сигнал за Брендо в шенгенската информационна система на основание на Европейска заповед за арест, издадена от Софийската градска прокуратура пет дни по-рано. Тя е на база 6-годишната присъдата на Банев за наркотрафик. По искане на Върховната касационна прокуратура Евелин Банев е обявен за международно издирване с червена бюлетина.  

Не е известно как Евелин Банев се е озовал в страната ни, но затова пък МВР знае, че на 27 октомври 2016 г. той се явява в СДВР и подава заявление за издаване на лична карта. На следващия ден отива в отдел "Пътна полиция" в СДВР за свидетелство за управление на МПС. И двете са му издадени без проблем за срок до 2026 г. и все още са валидни. Брендо представя именно тази лична карти, когато се предаде, уточни министърът.

Заради решението на Апелативния съд в София да откаже изпълнението на издадената от румънските власти европейска заповед за арест е установен само адресът му заради международното издирване на Банев. 

На 7 септември 2021 г. в дирекция "Международно оперативно сътрудничество" към МВР идва спешна телеграма от бюрото на Интерпол в Украйна за задържането на Брендо в Киев. Нашето МВР предоставя негови пръстови отпечатъци и снимки, придружени от заповедта за арест от СГП. На следващия ден документите за екстрадицията са предоставени на дирекцията в МВР от ВКП и от СГП, които незабавно са пратени на Интерпол в Украйна. 

20 дни по-късно след медийни информации, че Банев е освободен МВР праща спешна телеграма до Киев за подробни сведения. Оттам ги уведомили, че по решение на тамошния апелативен съд Банев е бил освободен, тъй като той е придобил украинско гражданство. И той изчезва.

През юли 2022 г. Банев е обявен за международно издирване от Италия заради нова заповед за задържането му от съд в Милано. В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод факта, че Брендо е упълномощил адвокат да го представлява и защитава. Въпросното пълномощно е удостоверено с подписа на кметския наместник на врачанското с. Тлачане. Наместникът потвърдил, че Евелин Банев е присъствал при удостоверяването на документа, но не са разговаряли. 

Въпреки това МВР не е събрало категорични данни, които да сочат, че Банев е бил в селото, заяви Калин Стоянов. 

През всичките години МВР е издирвало Евелин Банев на всички възможни и известни адреси, увери той.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    7

    Natonydedamu

    28.06 2024 в 16:18

    Но със сигурност знаем едно: че на 06 май 2024 г. "Почина лидерът на Обединени земеделци Петя Ставрева", за което OFFNews не престава да ни информира всеки Божи ден. Още мъничко търпение и ще станат два месеца.

    145

    6

    Джендо Джедев

    27.06 2024 в 23:17

    Аре стига, ве, колеги, кво сте ревнали срещу меверето! Прав е човекът! Не сте ли гледали "Star Trek" или поне "Седморката на Блейк"? Там точно се описва как пътува Брендо. Кви граници, кви 5 лева!

    1246

    5

    БотоксПутю

    27.06 2024 в 23:02

    "Евелин Банев-Брендо е пресякъл българската граница за последно на 13 юли 2013 г., когато е бил конвоиран у нас от Италия заради наказателно производство, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов на извънреден брифинг. След тази дата МВР няма данни за пътуванията му, допълни той."

    Е как е бил в Украйна и арестуван там, без да е пресякъл границата? И онзи ден цъфнал пред Софийския централен?
    Пипонът от снимката е уникално невменяем.

    200

    4

    демотиватор

    27.06 2024 в 21:52

    Стига сте плюли човека, бре! К'ва мутра, та той е (велик) поет!!!!!
    Търсете "Съзирам душата на България”, към 15 кинта струва, кво ми се говори за Овидий, или за лорд Байрон- Брендо е върхът!!!!!
    (ジ) (ジ)

    800

    3

    Аз съм сигурен че Елвис Пресли е жив

    7625

    2

    Trabajo

    27.06 2024 в 20:12

    това е от малкото случаи, когато снимката и заглавието казват всичко.

    забележително добро попадение на двете "лица" в стоп-кадъра.

    210

    1

    Telluris Malus

    27.06 2024 в 19:43

    Цирк
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов