МВР не е получавало запитване от руските власти, нито данни за арестувания Денис Петранов

OFFNews 30 май 2023 в 17:10 2407 0

Петранов

Снимка Архив

Денис Петранов

Българското вътрешно министерство не е получавало до момента запитване от руските власти, както и данни, потвърждаващи случая, свързан с информация, че за подготвян атентат в Крим е задържан Денис Петранов. Петранов има и българско гражданство.

Това обяви по време на парламентарния контрол служебният МВР министър Иван Демерджиев.

Той посочи, че Петранов е придобил българско гражданство през 2022 г.

"ГДБОП е компетентна да следи дали има незаконен трафик на оръжие в страната. Наскоро бе създадена работна група с Европол, прави съпоставки с различни бази данни за всеки бежанец по отношение на това дали има връзки с терористични организации", посочи Демерджиев.

В началото на май руското ФСБ обяви, че е арестувала група диверсанти, за които се предполага, че са подготвяли покушения срещу висши служители в анексирания Крим. Става дума за седем души - украинци, руснаци и българин. 

Според ФСБ те са подготвяли покушения срещу ръководителя на анексирания Крим Сергей Аксьонов и още двама представители на окупационните власти, както и саботаж на "елементи от транспортната инфраструктура". ФСБ публикува и видеоклип, за който се твърди, че показва задържането на членовете на групата, както и намерените у тях взривни устройства и експлозиви.

Часове по-късно стана ясно, че сред задържаните е роденият през 1979 г. Петранов. Според ФСБ той е с българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия. По време на разследването бил разкрит международен канал за контрабанда на взривни вещества от България през Турция и Грузия в Русия. Взривните вещества били доставяни чрез транспортните фирми СДЕК и "Возовоз" под прикритието на домакински електрически печки, като доставките са били организирани от украинските граждани Марина Матушчак, Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан.

В интервю пред OFFNews съпругата на Петранов Марина обяви, че Денис не е направил нещата, за които го обвиняват и че тя самата има нужда от помощ. По думите й първоначално обвинението срещу съпруга й е било за хулиганство, но много бързо е било преквалифицирано в тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!