ФСБ: Българинът с двойно гражданство доставял оръжие в Русия през Турция и Грузия

OFFNews 03 май 2023 в 13:32 1950 1

ФСБ

Снимка Стоп кадър

Според ФСБ Петранов имал и българско, и украинско гражданство.

Задържаният при спецоперацията на ФСБ българин Д. Петранов е роден през 1979 г., стана ясно по-късно днес.

Според ФСБ той е с българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

По време на разследването на случая е разкрит международен канал за контрабанда на взривни вещества от България през Турция и Грузия в Русия. Взривните вещества са били доставяни чрез транспортните фирми СДЕК и "Возовоз" под прикритието на домакински електрически печки, като доставките са били организирани от украинските граждани Марина Матушчак, Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан.

В България Матушчак, родена през 1974 г., е организирала изпращането на компонентите за взривни устройства за Русия, които впоследствие са предавани на Петранов от украинските граждани Денис Смирнов, роден през 1984 г., и Владислав Сарафинчан, роден през 1995 г., твърди ФСБ.

След като домакинските уреди са били транспортирани с камиони до Русия, те са изпращани до местата, където са били подготвяни терористичните актове, от двете транспортни компании, а доставката им е била извършвана от руски граждани, които са били използвани от украинските спецслужби и са имали търговски проекти с българската фирма, ръководена от М. Матушчак.

Сергей Аксьонов написа в канала си в Телеграм следното: "Това е същата група, която взриви железопътните релси в Бахчисарайския район. Няма съмнение, че подбудителите на престъплението са в Киев".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки