Щабът: Има лек спад на заболяемостта, но смъртността остава висока

От 12 април учениците се връщат в клас по графика отпреди затварянето

Янка Петкова 08 април 2021 в 10:44 2222 1

Има тенденция към спад на заболяемостта през последната седмица. Страната е на 9 място в Европа и на 4 място на Балканите. По показателя "смъртност" България се нарежда на 2 място на континента и на полуострова. Данните съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на здравните власти.

Няколко области са с над 700 на 100 000 заразени - София град, Варна, Перник, Бургас, Русе, София област.

Най-ниско (под 500 на 100 000) е разпространението в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново, Габрово.

Все още не сме достигнали нивата от ноември, спадът в заболяемостта е само със 7%, на двуседмична база. Смъртността е 23 на 100 000, все още има покачване, посочи началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.
0,6% е покачването в интензивните отделения, макар че общият натиск върху лечебните заведения е намалял. Има спад, но това са крехки тенденции, обобщи генералът.

Учениците се връщат в училище

Присъственото обучение се възстановява от 12 април. Графикът за посещаемостта е същият отпреди затварянето, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

"Всички ученици от 1-4 клас се връщат от понеделник, плюс три от класовете от 5 до 12. Ще започнем със 7., 8. и 10. клас. Ако ситуацията позволява, от 26 април ще се възстановят занятията на 5, 9, 12 клас", обясни министърът. При тях 2-седмичният период ще приключи на 14 май, а не на 7 май, тъй като през седмицата от 3-ти до 7 май има само 2 учебни дни заради Великденските празници.

За следващите две седмици, от 17 май, остават учениците от 6., 11. и отново 7. клас. По този начин 7. и 12. клас, на които предстоят изпити, се приоритизират и за 12-те седмици те ще имат 50% присъствени седмици в училище, посочи министърът. От понеделник ще се разрешат още и практическите занятия и дуалната форма, индивидуалните изпити и дейности, както и обучението в паралелки от 5-12 клас, които са единствени за съответното училище.

Вълчев отчете, че в момента ситуацията в системата е близо два пъти по-добра, отколкото по време на втората вълна. 500 са заразените в момента, много по-малко отколкото през ноември и декември миналата година, и това е ефект от ваксинациите сред педагозите, посочи той. 

Във висшите учебни заведения ще се възстановят само практическите занятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!