Фармацевтите удължават с две седмици договора си с НЗОК

OFFNews 31 октомври 2021 в 13:14 1419 0

Българският фармацевтичен съюз подписа анекс към договора си с НЗОК, с който споразумението се удължава с две седмици. 

От БФС дадоха пресконференция, на която обявиха, че анексът е само за две седмици, за да не останат хората без достъп до лекарства. 

На среща с президента преди няколко дни от фармацевтичния съюз поискаха десет лева за работа на първа линия, повишаване на цената за обработка на рецепти с протокол от НЗОК и стимули за откриване на аптеки в малките населени места. Срещата беше инициирана от Румен Радев, ден след като Българския фармацевтичен съюз заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите в пандемията от COVID-19. 

"През изминалата година фармацевтите бяха и се доказаха като най-достъпните здравни специалисти. Те никога не сложиха информационни табелки, че в аптеките се допускат само здрави хора и никога не отказаха помощ. Те мълчаливо поемаха ударите на пандемията от COVID-19, мълчаливо боледуваха и затваряха аптеки, като не получаваха, за разлика от други здравни заведения, допълнителна подкрепа при затваряне при боледуване на персонала от COVID-19", заяви проф. Асена Сербезова.

От Бългаския фармацевтичен съюз настояват системата за електронни рецепти да бъде усъвършенствана, така че лекарите да не допускат грешки, което води до неплащания на Касата към фармацевтите.

В петък се проведе среща с членове на Надзорния съвет на НЗОК и Българския фармацевтичен съюз и трябваше да бъдат финализирани поетите ангажименти в писмен вид. От БФС обаче съобщиха, че решението на проблемите е било отложено от Надзорния съвет, въпреки изтичането на сроковете по подготвянето на бюджетната рамка за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!