БФС поиска 10 лв. за първа линия и стимули за откриване на аптеки в малките населени места

Янка Петкова 26 октомври 2021 в 17:16 1238 0

Снимка БТА

Десет лева за работа на първа линия, повишаване на цената за обработка на рецепти с протокол от НЗОК и стимули за откриване на аптеки в малките населени места поискаха от Българския фармацевтичен съюз на среща с президента Румен Радев.

В началото на срещата Радев подчерта, че е реагирал на писмото на Съюза веднага, тъй като в условията на пандемия българите трябва да имат надежден достъп до лекарства.

Според председателя на БФС проф. Асен Сербезова, професията на магистър-фармацевтите е неглижирана от години, в резултат на което е създадена враждебна среда за фармацевтичния бизнес, а аптеките са съсредоточени в големите градове. Тя подчерта, че макар проблемите да са от години, от Съюза са поискали срещата, тъй като сега се водят преговорите с НЗОК по условията за отпускане на фармацевтични продукти.

По думите на проф. Сербезова, магистър-фармацевтите са най-достъпните специалисти по време на COVID кризата и заслужават да получат необходимата финансова подкрепа. Според нея финансовата рамка на тази подкрепа е незначителна и има ресурси, при наличие на воля и някои нормативни промени.

На въпрос от президента как може да се осигури достъп до лекарства за хората в отдалечените и малките населени места тя подчерта, че са необходими стимули и един от начините е чрез публично-частни партньорства или с включване на здравно-осигурителните фондове. Тя подчерта, че е имало Национална аптечна карта, която е предвиждала да се осигури покритие с фармацевтична грижа на всички райони, но тя не е проработила.

В отговор вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че няма и национална здравна карта и запита как практически може да се реши проблемът на хората в тези райони.

Според адв. Васил Пандов от БФС това може да стане с балансирана политика за осигуряване на фармацевти, защото стимулирането на изцяло търговската страна води до концентрация и изкривяване на дейността. По думите му тази дейност трябва да бъде подпомогната от държава по всякакъв начин. Пандов каза още, че поставените от БФС проблеми могат да се решат с подписването на меморандум между съюза и НЗОК.

Той изложи и конкретните искания на съсловната организация - да се осигурят бонусите за първа линия на фармацевтите от 1 декември, като според него могат да се намерят буфери в бюджета на НЗОК, тъй като става дума за сума между 100 и 500 000 лв.

Другото предложение е свързано с повишаване на сумата, която НЗОК заплаща за обработка на рецептите с протокол от 2,20 на 4 лв. Според Пандов това трябва да се вземе предвид сега, за да бъде заложено в бюджета на НЗОК за 2022 г. Средствата са около 14 млн. годишно. Това може да стане със промяна в съответната наредба, инициирана от здравния министър, която на по-късен етап Народното събрания да одобри. 

Друг проблем е е-здравеопазването и проблемите, които възникват с обработката на електронните рецепти. Това според него изисква правилна организация, а не значителни ресурси.

Президентът Радев посочи, че в изготвения План за възстановяване и развитие е предвидено изграждането на 390 амбулатории за доболнична помощ, които ще бъдат създадени точно в такива райони и би могло да се помисли как да бъде интегрирана към тях фармацевтичната грижа.

Здравния министър Стойчо Кацаров заяви, че диалогът между министерството и БФС не е бил прекъсван и посочи, че исканото увеличение от фармацевтите за обработка на рецептите с протокол и бонусите за първа линия не са непосилни за здравната система. За другите поставени въпроси в писмото на БФС до президента са необходими поправки в законите, които изискват одобрение от действащ парламент.

От страна на здравния надзор беше подчертано, че както личните лекари регистрират практики в няколко населени места и ги посещават по график, така могат и аптеките да си направят филиали и да отпускат лекарства по график.

От НЗОК посочиха, че е необходимо да се напаснат системите на Касата, личните лекари и националната здравно-информационна система, за да бъдат избегнати съществуващите сега проблеми. 

По-сдържана беше позицията по исканото увеличение от 2,20 на 4 лв за лекарствата по протокол, тъй като все още не е ясно дали НЗОК ще има достатъчно средства в бюджета си. 

По-конкретен беше зам. министър Александър Златанов, който е и председател на НС на НЗОК. Той съобщи, че утре, (27.10) предстои заседание на Надзорния съвет на фонда, на който тези въпроси ще бъдат поставени. Според него проблемите са решими, и моментът действително е подходящ, тъй като предстои да се формира бюджетът на Касата за следващата година.

Той каза още, че са взети мерки "Информационно обслужване" да направи необходимите корекции, за да не се допуска въвеждането на рецепти с грешен код в системата, тъй като това затруднява работата на фармацевтите.

В края на срещата президентът Радев благодари за конструктивния диалог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !