Експерти обсъждат план как да се намали вредата от тютюна

OFFNews 17 септември 2020 в 09:17 12609 1

Снимка OFFNews

Възможностите за намаляването на вредата от тютюна бяха тема на медийна среща, проведена в НДК с участието на български и чуждестранни експерти. Срещата е допълнение към проведената между 11 и 13 септември Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст–приоритети на съвременното здравеопазване”.

От българска страна участие взеха проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница - модератор на срещата, проф. Георги Момеков, експерт по фармакология и токсикология и д-р Рада Прокопова, кардиолог в УМБАЛ "Св. Анна". Чуждестранните експерти, които споделиха опит по проблема са проф. Давид Хаят - онколог от болницата „Питие-Салпетриер“ в Париж и д-р Ефраин Камбронеро, онколог, специалист по рака на шията и главата от Онкологичния център на Коста Рика.

Проф. Хаят, един от авторите на противораковия план на Франция, предлага като основни ефективни мерки бързото голямо увеличение на цените, въвеждането на забрана за пушене на обществени места.

Експертът направи сравнение на основните рискови фактори за развитие на рак в света и в България за годините между 1990 и 2017. Тендециите показват повишаване на високия индекс на телесната маса и високата кръвна захар като рискови фактори, което се дължи на затлъстяването в световен мащаб. На първо място, без промяна в последните тридесет години, тютюнопушенето остава най-сериозният рисков фактор за развитие на онкологични заболявания. Зад тази тенденция стои провал на политиките за контрола на тютюна, смята професорът.

Основна концепция в здравеопазването е намаляването на вредата - план за действие в случаите, когато едно вредно поведение или навик не могат да бъдат спрени по някаква причина, което налага целеви действия за намаляване на вредните последствия от тях. Такива се прилагат при храненето, излагането на слънце и др.

Д-р Камбронеро припомни, че най-високият процент на тютюнопушене се отчита в страните от Източна Европа и Южна Азия и очерта най-ефективната алтернатива на превенцията на рака и свързаните с тютюна заболявания - спирането на пушенето.

„Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето има потенциал да помогне и да донесе ползи за общественото здраве, като част от широкообхватен план за борба с употребата на тютюн. Той предвижда алтернативните продукти без дим за намаляване на вредата, предлагани на пазара, да бъдат регулирани и контролирани. Намаляването на вредата не е нова концепция. Тя се прилага от началото на 20-ти век в програмите за наркотична зависимост.“

Д-р Камбронеро е категоричен, че всички форми на тютюн са вредни и опасни, защото никотинът е изключително пристрастяващо вещество. Експертът подчертава, че никоя от бездимните алтернативи не може да бъде посочена за безопасна, но анализите показват намаляване на наличието на токсични и канцерогенни вещества. Въпреки това са необходими още много изследвания на тези продукти, както и изключително строг контрол на пазара.

Проф. Момеков представи проблема с тютюнопушенето от гледната точка на токсиколога. Експертът обърна внимание на факта, че основната причина за заболявания, свързани с тютюнопушенето, се дължи на образуваните в следствие горенето на тютюна при високи температури вещества. Едни от тези вещества са например нитрозамините, които са доказани канцерогени, подчерта професорът.

Той описа действието на системите за нагряване на тютюна до по-ниска температура и посочи, че според някои изследвания, употребата им следва тенденция за намаление на токсичните вещества, сходна с отказа от цигари. Подобно на своите колеги, проф. Момеков подчерта, че единственият доказано ефективен начин за намаляване на риска от тютюнопушенето е пълният отказ от него.

Д-р Прокопова посочи, че тютюнопушенето е свързано с 25 заболявания и особено тясна е връзката между пушенето и болестите на съдовете. Основният причинител на тези заболявания е никотинът, наличен както в конвенционалните цигари, така и в бездимните алтернативи. Именно затова най-доброто решение е пълният отказ от тютюнопушене.

„Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания, той е коригируем рисков фактор, защото зависи от нас“, казва д-р Прокопова.

Кардиологът напомни, че пушачите, освен на себе си, вредят в голяма степен и на близките си, на децата си, които са пасивни пушачи. Излагането на цигарен дим при децата може да доведе до проблеми с белите дробове, повишен риск от синдрома на внезапната сърдечна смърт, заради никотина, който те приемат.

Всички експерти се обединиха около безспорния факт, че само отказът от тютюнопушене е единственият ефективен начин за справяне с проблема. Проф. Георгиев допълни, че дори при отказалите се пушачи, рискът от развитие на многобройни заболявания не изчезва, а само намалява с течение на времето, така че най-добрият вариант за опазване на здравето на хората е да не започват никога да пушат.

Бездимните алтернативи като електронни цигари и никотинова течност и системи с нагряване на тютюна могат да бъдат вариант на избор само за заклети пушачи, които не могат или не желаят да спрат да пушат и е важно да се оказва строг контрол над тези изделия. Съществуващите изследвания показват, че употребата на такива средства може да доведе до промяна в проследяваните рискови маркери в желана посока, но експертите са категорични, че това не ги прави безопасни и са необходими още много години на изследвания, за да се определи мястото им при програмите за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

Pavel Antonov

24.09 2020 в 09:07

Финансирана ли е от Филип Морис или друга тютюнева компания тази "медийна среща" и кой е селектирал участниците и заплатил пътуването им? Защото посланията им подозрително налагат маркетинговата теза на индустрията, че новите й продукти по някакъв начин били за предпочитане. Теза, категорично отхвърлена от СЗО.
 
X

Да помогнем на украинските деца!