Ако някой ми кажеше 'имам хрема', отговарях 'не е ковид'. При британския обаче не е така

Вече и децата проявяват симптоми, но още карат ковид леко, обясни доц. Кунчев

OFFNews 06 март 2021 в 09:27 11153 0

Не сме засичали до момента южноафрикански вариант в страната. Изпратили сме в европейски център 600 проби от хора с по-различно протичане, вероятно резултатите ще дойдат в началото на следващата седмица и тогава ще разберем какви мутации имаме. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ. Ако преди време някой ми кажеше имам хрема, веднага отговарях "Това не е коронавирус". Сега не е така - при британския вариант започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев. Другото различно при него е, че 20% от заразените са под 19 години. Вече и при децата се проявяват симптоми, обясни той. 

По думите му заразата очевидно се разпространява и в училище. 

До два месеца ще имаме избор на ваксини, увери доц. Кунчев. Ако се спазят уговорките на производителите, 480 хиляди дози ще пристигнат през март, през април към тях ще се присъединят и от Джонсън и Джонсън, подчерта той. 

Никоя ваксина не е 100% ефективан, каза още доц. Кунчев. Но във всички случаи ваксината предпазва от тежко боледуване и смърт, категоричен бе той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!