Страсбург реши: Не е престъпление да направиш Димитър Благоев на Дядо Мраз

Заради 100-те лева глоба държавният бюджет ще трябва да изплати обезщетение от близо 10 000 лв.

OFFNews 07 април 2021 в 15:08 6231 0

"Приятели, особено щастлив съм да ви съобщя, че днес Съдът по правата на човека в Страсбург осъди България по отношение на моето дело, свързано с паметника "Димитър Благоев - Дядо Мраз" (2013). Щастлив съм, защото това е преди всичко победа за демокрацията! Съдът постановява, че актът не е "хулиганска проява", а действие на свободно изразяване, на фундаментално човешко право на протест...".

Това написа във фейсбук профила си Калоян Ханджийски.

Като лидер на структурата на ДСБ в Благоевград Ханджийски беше арестуван на 25 декември 2013 г. и само за седмица беше осъден на две инстанции да плати 100 лева глоба за хулиганство, защото сложил червена шапка на главата на паметника на Димитър Благоев в Благоевград и оставил до него чувал с надпис „Оставка”.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) смята, че да наложи глоба, макар и само от 100 лв., на гражданин заради доукрасяването на паметника не е необходима намеса на държавата в едно демократично общество и погазва правото на свободно изразяване на мнение. Заради 100-те лева глоба държавният бюджет ще трябва да изплати обезщетение от близо 10 000 лв.

„Няма съмнение, че осъждането на жалбоподателя за дребно хулиганство за това деяние и произтичащата от това глоба представляват намеса в правото му на свобода на изразяване“, се заявява в решението на ЕСПЧ.

ЕСПЧ сочи, че действията на Ханджийски не са замислени като форма на художествено изразяване, но в постъпката му може да се видят елементи на сатира. „Сатирата, поради присъщите си характеристики на преувеличение и изкривяване на реалността, цели да провокира и агитира. Съответно всяка намеса в използването на тази форма на изразяване трябва да бъде разгледана с особено внимание“, пише съдът.

Съдът в Страсбург анализира също и дали е допустимо боядисването или друго посегателство срещу паметник, като форма на изразяване и къде е границата. И заявява: „Обществените паметници често са физически уникални и формират част от културното наследство на обществото. Мерките, включително пропорционални санкции, предназначени да предотвратят действия, които могат да ги унищожат или да увредят външния им вид, могат да се считат за „необходими в демократичното общество“, въпреки легитимните мотиви, които може да са вдъхновили подобни действия. В демократичното общество, управлявано от върховенството на правото, дебатите за съдбата на публичен паметник трябва да се разрешават чрез подходящи правни пътища, а не чрез прикриване или с насилствени средства“.

"Дълбоко вярвам, че от днес България ще е една идея по-демократична и свободна!

Сумата по делото, заедно с върнатата ми глоба, не е голяма, но както вече нееднократно декларирах, ще даря целево за домове за деца и две черкви! Така че, не губете вярата, има надежда!

P. S. Тук е мястото да споделя, че преди дни входирах ново дело срещу Българското МВР за самоуправство по отношение на измислените дела, които водиха срещу мен и мои приятели от протестите", написа още Ханджийски във фейсбук профила си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!