Адвокати предлагат онлайн подаване на документи за облекчаване работата на МВР

OFFNews 25 ноември 2020 в 15:15 2208 0

Няколко варианта за прекратяване на струпването на хора, предимно чужденци, пред сградата на Дирекция "Миграция" при МВР в столицата предлагат от Обединението на свободните адвокати срещу нарастването на случаите на заболели от коронавирус. Предложенията са адресирани до министъра на вътрешните работи и до началника на Дирекция "Миграция" при МВР. 

Първият от тях е подаване на документи онлайн. Множество други български институции вече въведоха тази мярка изключително бързо и тя има своя положителен ефект. В самия сайт на МВР има раздел “Административни услуги”. В него са предоставени формуляри на заявленията на различните услуги. Там може да бъде направена електронна форма за подаване на всеки от тези формуляри, към който да бъдат прикачени сканираните документи на всички изискуеми по Закона за чужденците в Република България документи. При подаването на заявлението и документите българският или чужд гражданин ще предостави с личните си данни и електронна поща за връзка, където при липса на някои от нужните книжа, те могат да се изискат в електронен или на хартиен носител. 

Вторият вариант е подаване на заявления по пощата, чрез куриер или пускането им в обособена специална кутия, тип урна, която е охранявана и поставена на входа на сграда на Дирекция “Миграция”. Този подход вече са избрали от Столична община. В този случай на посочения в заявлението електронен адрес или чрез текстово съобщение на телефон служители от администрацията предоставят входящия номер на заявлението. 

Третият вариант е инсталиране на машинна пропускателна система с номера, за да се регулират потоците към всяко едно гише. Това е успешна практика, която вече е въведена в общини, банки и други институции, включително данъчни служби и КАТ. 

Четвъртият начин е да се приемат платежни нареждания, направени чрез интернет банкиране, от които да е видна банковата референция, без необходимост да се поставя печат на банката, както се приема във всички останали администрации. 

Петата възможност е поставяне на подходящи ограничители, с които да се гарантира дистанция от 1,5 м. между чакащите на опашката. 

И последният вариант е въвеждане на ефективен контрол за носенето на маска и по време на престоя на опашката. В момента близо 50% от чакащите на опашката (предимно български граждани) не носят защитно средство. Те влизат с маски, но на опашката ги свалят или носят под носа. 

Животът и здравето на българските граждани и служителите, а безспорно – и на чуждестранните граждани, е еднакво ценен и те не следва да се поставят под ненужен риск, казват от Обединението на свободните адвокати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков