Нови протести в Беларус. Към жените се присъединиха и програмистите

OFFNews 05 септември 2020 в 21:53 5271 1

Снимка Twitter

Хиляди жени участваха в протест срещу президента Александър Лукашенко в столицата на Беларус Минск днес, предаде АП. Около 5000 жени са участвали в шествието, според правозащитната организация Viasna.

Жените изградиха верига на солидарността около Комаровския пазар в Минск, скандирайки "Да живее Беларус", "Долу ръцете от децата ни". Много от тях протестираха с децата си.

Междувременно IT специалисти почетоха "паметта на беларуския IT-сектор" и поднесоха цветя пред импровизиран мемориал край Парка на високите технологии - самотна клавиатура. Минувачи палят свещ в "памет" на сектора.

IT-секторът беше сред малкото възможности за частен бизнес в Беларус. Заради високото качество и ниската цена на беларуските програмисти, много западни IT компании имаха клонове в страната и бизнесът процъфтяваше. След скандалните избори на 9 август обаче всичко рухна.

В същото време студенти демонстрираха срещу задържането на техни колеги по време на вълната от протести, обхванали страната в продължение на четири седмици.

За първи път в протестите се включиха привърженици на правата на хомосексуалните, което е знак, че противниците на президента стават все по-смели.

Според ТАСС, най-малко 30 души са били задържани в събота на протестните акции. От полицията в Минск са уточнили, че проведените протести са били неразрешени.

Беларуската опозиционна активистка Олга Ковалкова, която пристигна днес във Варшава, заяви, че е била принудена от беларуските власти да напусне страната, предаде Ройтерс. Ковалкова, която е ключова фигура за Координационния съвет на беларуската опозиция, бе осъдена на 25 август на десет дни затвор.

Също днес стана ясно, че Чехия ще осигури безплатна медицинска помощ и рехабилитация на беларуси, пострадали от действията на силите за сигурност по време на протестите срещу режима на Лукашенко.

Протестите не стихват след като на 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След затварянето на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифицираните резултати. По време на протестите полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите. Многобройни са сигналите за насилие и малтретиране в полицейските участъци. Десетки бяха откарани в болници, след като бяха държани в изолатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!