Любов, която няма право да излиза от къщи. Как Русия на Путин репресира опозиционерите

OFFNews 03 август 2021 в 20:57 4741 0

Снимка YouTube / Навальный LIVE

Любов Собол

Известната руска опозицонерка Любов Собол е осъдена на година и половина ограничителни мерки заради ролята й в организирането на масовите протести през януари, призоваващи за освобождаването на Алексей Навални.

Хиляди бяха задържани на протестите в подкрепа на критика на Кремъл, имаше редица сигнали и доказателства за полицейска агресия срещу мирни демонстранти.

Собол е сред опозиционерите, обвинени от руските власти в нарушаване на коронавирусните ограничения за масови събирания. И Преображенският окръжен съд в Москва я призна за виновна за „подбуждане към нарушения на санитарните ограничения“.

Присъдата ѝ забранява да напуска дома си между 22 часа и 6 часа сутринта, да посещава масови събития и да напуска Московска област.

Самата Собол беше изведена от съдебната зала, когато започна да снима четенето на присъдата.

Прокуратурата настояваше за две години ограничителни мерки. По време на разследването Собол беше поставена под домашен арест - мярка, която по-късно беше облекчена, тъй като тя има малка дъщеря.

Любов Собол, главен сътрудник на Навални, е адвокат на Фонда за борба с корупцията (ФБК) и водеща фигура в протестите в Москва през лятото на 2019 г.

Руските власти обявиха ФБК за "екстремистка организация" и блокираха дейността й. Днес в Русия активистите и сътрудниците на ФБК са заплашени със затвор.

Неотдавна приет закон също така забранява на сътрудниците на "екстремистки организации" да се кандидатират на избори и това принуди Любов Собол да спре предизборната си кампания като кандидат за Думата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!