Англия ще опрости военните престъпления, извършени от войниците ѝ в последните 10 г.

Амнистията ще засегне престъпленията, извършени от британските части по време на операции в Ирак и Афганистан, които в момента са обект на дебат на острова

OFFNews Последна промяна на 15 май 2019 в 19:30 5494 2

Снимка AFP

Британски войници в Багдад.

Секретарят по отбраната на Обединеното кралство съобщи, че ще обяви амнистия за всички потенциално извършени от британски войници военни престъпления в чуждестранни конфликти в рамките на последните 10 години.

Новината идва от реномирания английски специализиран сайт „Мидъл ийст ай“, който цитира министър Пени Мордаунт, която освен плановете си за амнистия е обявила, че ще подкрепи страната ѝ да се откаже от Европейската конвенция за защита на човешките права в случаите, в които тя засяга „важни военни операции“ в бъдеще.

„Крайно време е да променим системата, така че да предостави адекватна правна защита на нашите военни и техните действия, за да не се стига до повторни или нечестни разследвания в бъдеще“, пише в нейно прессъобщение.

От сайта припомнят наскоро излязлата информация, че британски войници са си позволявали често да стрелят по невъоръжени цивилни в Ирак и Афганистан, а техните командири са им обещавали защита, в случай на разследване.

Бивш войник коментира пред изданието през февруари тази година, че е станал свидетел на разстрели на значителен брой цивилни в иракския град Басра. Според него, разхлабването на правилата за сблъсък в време на войната в страната са довели до „кървава баня“.

„Командирите ни казваха: „Ще ви защитим, ако се стигне до разследване. Просто казвайте, че наистина сте сметнали, че животът ви е под заплаха – тези думи ще ви защитят“, казва войникът.

Британското министерство на отбраната отрича подобни обвинения.

Друг бивш кралски морски пехотинец е разкрил пред „Мидъл ийс ай“, че един от офицерите му е признал пред взвода си, че е убил 8-годишно афганистанско момче. Това се случило, след като бащата на детето дошъл до входа на базата, носейки трупа на сина си и искайки обяснение за станалото.

Трети войник твърди, че неговата част е убила две невъоръжени афганистански момчета, след което се е опитала да прикрие стореното, като е поставила стари съветски оръжия, пазени в склад в английската база, до телата на момчетата, за да изглежда, че са били талибански бойци. Войникът твърди, че е виждал оръжия от съветско време, складирани в редица британски бази в Афганистан.

„Сигурен съм, че оръжията са държани в базите именно с тази цел. Всеки ден при нас пристигаха войници от щабквартирата и тези оръжия лесно можеха да бъдат каталогизирани и предадени“, коментира той.

Амнистията ще обхване операциите в Ирак и Афганистан за последните 10 години, но няма да важи за престъпления, извършени по време на конфликта в Северна Ирландия. В последно време на острова тече скандал относно започналите наскоро съдебни дела срещу британски войници, взели участие в клането по време на Кървавата неделя от 1972 г.

Миналият месец „Гардиън“ разкрил, че около 200 бивши военни и полицаи са изправени пред съда заради действията си в Северна Ирландия по време на конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови