Хакерите от Anonymous: Германски концерн е доставял оборудване за „Калашников“ въпреки санкциите

OFFNews 22 юни 2022 в 09:42 8411 0

Вносът от посредници на оборудване с двойно предназначение е позволило на

Снимка скрийншот ZDF

Вносът от посредници на оборудване с двойно предназначение е позволило на "Калашников" да заобиколи санкциите от ЕС и САЩ

Руски военни заводи са могли да купуват оборудване за производството на оръжие от германската фирма Gühring въпреки наложените на Русия санкции. Това съобщи германският телевизионен канал ZDF като се позовава на откраднати от международната хакерска група Anonymous документи на концерна „Калашников“. Кореспонденция с оферти за руснаците е водила и оръжейна фирма от Белгия.

Щурмовата карабина „Калашников“, както наричат на Запад АК, е един от най-разпространените модели оръжие в света на оръжията. Според собствените им официални съобщения групата „Калашников“ произвежда 95 на сто от цялото производство на стрелково оръжие в Русия и е ключов доставчик за Въоръжените сили на Руската федерация. „По тази причина се намира в санкционния списък на Европейския съюз от времето на окупацията на Крим през 2014 година. Заради войната в Украйна всякакво сътрудничество с тази руска компания е забранено.“ – напомня ZDF.

В началото на април т. г. хакерите от Anonymous са достигнали до кореспонденция на руската оръжейна група от периода на лятото на 2021 до края на март 2022 година, когато войната на Русия срещу Украйна вече е в ход. Според оценката, на която са подложили документите в ZDF „Калашников“ е използвал мрежа от партньорски фирми и други прикрития за да получи необходимите материали и оборудване въпреки наложените от Запада санкции. „Следите водят до Белгия и до една германска фирма.“ – сочи разследването на германската телевизия.

Мейлове, които са изтекли, са от ЛМЗ – Липецкия машинен завод, намиращ се на около 350 километра южно от Москва. Заводът произвежда в частност верижни машини за изстрелване на противовъздушни ракети.

За разлика от „Калашников“ ЛМЗ не са упоменати специално в санкционните списъци на ЕС. „„Калашников“ се е опитал да използва този факт за да купи завод за производството на боеприпаси в чужбина“ – твърди ZDF. През ноември 2021 с посредничеството на ЛМЗ „Калашников“ е изпратил до заводи за боеприпаси във Франция, Италия, Белгия и Турция искане за калкулация колко би струвал напълно автоматизиран завод за производството на боеприпаси. Отговор е върнала белгийската оръжейна фирма New Lachaussee от Ерстал. В разговор със ZDF белгийците са потвърдили, че е получила офертно запитване от ЛМЗ, но заради санкциите го е отклонила.

Както става ясно от разкритите документи, руската и белгийската страна са имали кореспонденция. Белгийците са дали на „Калашников“ няколко документа – план-сметки, технически чертежи, ценоразпис, но твърдят, че не са предоставяли „формална, ангажираща оферта“.

Според цитирания от ZDF Виктор Винклер, юрист и експерт по въпросите на санкциите, дори изпращането на план-сметка може да има юридическо значение. „Погрешно е твърдението, че липсата на доставки не представлява нарушение на санкциите. Точно обратното. Ако е съставена план-сметка, това ми се струва много съмнително от гледна точка на наказателното право.“ – подчертава Винклер.

На 3 декември 2021 година Калашников изпраща на ЛМЗ и останалите си партньори списък, в който подробно са посочени нуждите на концерна от закупуване на производствено оборудване. В списъка се оказват металообработващи машини на германския производител Gühring. Групата Калашников вече е била използвала оборудване на Gühring през 2020 и 2021 година, а през 2020 е планирала да купи от германците оборудване за ок. 1 милион евро.

В отговор на запитване от ZDF от Gühring са уверили репортерите от телевизията, че спазват стриктно „всички икономически санкции, наложени на руски фирми от ЕС и САЩ“. Въпреки това, както става ясно от изтеклите документи, поне от ноември 2021 година „Калашников“ е получавал оборудване от международни производители благодарене на ЛМЗ и други партньорски фирми, които не са упоменати в санкционните списъци. Сред тях е и руската РКФ – Технолъджи, която от години е сертифициран търговски патньор на Gühring.

„Оборудването на Gühring, изнасяно за Русия е можело да достигне до „Калашников“ с помощта на посредници.“ – подчертава телевизионният канал. Освен това в съответствие със санкциите на ЕС голяма част от оборудването и апаратурата се класифицират като т. н. стоки с възможна двойна употреба , което означава, че биха могли да бъдат използвани както за граждански цели, така и за военни.

Виктор Винклер подчертава още: „Благодарение на толкова безопасни продукти като струговете, производителят на оръжие би могъл да заобиколи ембаргото.“ От негова гледна точка „границата, след която трябва да започне досъдебно разследване“ вече е прекрачена.

„Като фирма ти имаш задължението да знаеш съвсем точно кой е твоят бизнеспартньор. Германските производители трябва да знаят къде в Русия ще стигне тяхната стока. В този случай това не е взето предвид.“ – допълва експертът. Едва на 24 май, няколко седмици след първото запитване от ZDF, концернът Gühring информирал чрез своя интернет сайт, че прекратява всякакъв бизнес с Русия.

„В Украйна автоматите „Калашников“ в ръцете на руската армия избиват хора всеки ден. За производството на тези автомати „Калашников“ се е обърна за помощ към Германия и, вероятно я е получил във вид на оборудване.“ – заключава ZDF.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки