Тренировката успешна: ИТН, ГЕРБ, ДПС и 'Възраждане' отстраниха Никола Минчев

Йорданка Веселинова 16 юни 2022 в 12:06 10884 12

Архив

Снимка parliament.bg

Никола Минчев

Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Със спорни правни основания след 5-часов дебат новата коалиция между ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" успя да отстрани Минчев със 125 гласа "за", 113 "против" (ПП, БСП, ДБ и петимата отцепници от ИТН)и 1 "въздържал се" (ПП - вероятно Никола Минчев).

В обяснение на отрицателен вот Крум Зарков от БСП заяви, че първи си отиват достойните. Искрен Митев от ПП пък се обърна към "Възраждане" и ги упрекна, че гласуват с ГЕРБ и ДПС. Съпартиецът му Росен Костурков обяви, че днешният вот е показал прегръдката на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Той заяви, че предстоят избори, които ще бъдат "чистилище".

Премиерът Кирил Петков взе думата, за да благодари на Никола Минчев за работата. По думите му Минчев днес е станал жертва на новосформиращата се коалиция.

"Промяната идва и стъпка по стъпка България ще бъде различна", завърши той.

Вчера ИТН събра достатъчно подкрепа за оставката на Никола Минчев като председател на НС

Според правилника на Народното събрание сега задачите на Минчев следва да бъдат поети от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група - Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". След това може да бъде предложен нов кандидат за председателското място. По-рано днес председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заяви, че ще предложат Ива Митева, която бе председател в 45 и 46-НС. В 47-НС обаче вместо председател тя стана зам.-председател. От този момент тя никога не е сядала на местата за зам.-председатели, а вместо това избира мястото до Тошко Йорданов.

По-важното обаче е, че днешното гласуване се явява генерална репетиция за поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие. Това ще се случи най-късно след точно седем дни, през които Кирил Петков трябва да намери 7 депутати, които да осигурят парламентарното мнозинство и да спасят кабинета.

Управляващите опитаха да спасят Минчев с бюджета

Разглеждането на предложението за предсрочно освобождаване на председателя на НС Никола Минчев бе включено като точка 5 в дневния ред - след актуализацията на бюджета. Това предложение бе прието с 224 гласа "за", 2 "против" (ПП) и 5 "въздържал се" (ПП). По този начин управляващите опитаха да забавят гласуването на освобождаването на Минчев, така да падне кворумът, след което гласовете на ПП, БСП, ДБ, както и на независимите депутати, да са достатъчни, за да запазят председателското място на Никола Минчев.

Председателят на ПГ на ИТН и доскорошен коалиционен партньор Тошко Йорданов поиска освобождаването на Минчев да мине преди бюджета, а зам.-председателят на НС Мирослав Иванов направи контрапредложение - първо бюджет, а после оставки. Той се аргументира с това, че за държавата е много по-важна актуализацията и заложените в нея антикризисни мерки и увеличение на пенсиите. Очаквано новата коалиция между ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" осигури мнозинство и предложението на Йорданов бе прието със 123 гласа "за", 109 "против" и 2 "въздържал се".

Министри и депутати посрещат Никола Минчев на крака

Тошко Йорданов представи мотивите за искането, което бе направено вчера. Причината - вчерашното заседание на НС, когато Никола Минчев реши да не закрива изслушването на външния министър Теодора Генчовска след като народните представители гласуваха за открито заседание. Докато председателят на ИТН четеше мотивите, Минчев влезе в зала и седна при съпартийците си от ПП. Депутатите от ПП, БСП и ДБ, както и почти всички членове на Министерски съвет, сред които и Асен Василев и Кирил Петков, го посрещнаха на крака и с аплодисменти.

Веднага след това председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров излезе на трибуната и заяви:

"Мафията си поиска държавата, мафията безцеремонно иска да удари върху нашата парламентарна република."

По думите му днешният вот цели "мафията да си преброи гласовете в залата". Той определи искането като "поръчково разчистване на сметки".

Гюров отново се обърна към депутатите от ИТН и призова още хора "да застанат от правилната страна на историята".

"Ако депутатите са уплашени, то как българите да бъдат смели. Не предавайте избирателите си", заключи той.

Николай Ангов (ПП) допълни, че ИТН е предала всичките си обещания и избиратели, защото партията обещаваше да изчегъртва ГЕРБ, а накрая се прегърна с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че Никола Минчев е най-добрият председател на НС, водил заседанията в последните 8 години.

Зам.-председателят на НС и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов заяви, че Минчев е почтен човек, който опозицията опитва да отстрани по политически причини. Той определи днешната процедура като "пълзящото начало на един преврат". Христо Иванов пък изрази благодарност към Никола Минчев.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък заяви, че депутатите ще бъдат улеснени ако днес, заедно с оставката на Никола Минчев, гласуват и оставката на правителството.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов проговори след 3 часа. Той каза, че Минчев умишлено е нарушил правилника и затова трябвало да бъде отстранен.

Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов, който опозицията опита да острани преди няколко седмици,  определи искането за освобождаване на Никола Минчев като "политически цинизъм".

Кирил Петков защити Никола Минчев

Премиерът Кирил Петков, който отмени пътуването си до Азербайджан, за да присъства на днешното пленарно заседание защити Никола Минчев. Той заяви, че дори оставката на Минчев да бъде гласувана, то това няма да притесни правителството.

Петков упрекна ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане", че поставяли една оставка пред актуализация на бюджета. Причината - днес народните представители от тези групи отделят часове за дебати по освобождаването на един пост, а не за актуализацията на бюджета, която е на дневен ред.

Премиерът заяви, че Никола Минчев е  "много добър, отличен професионалист". Той добави, че е чувал от ГЕРБ, "Има такъв народ", "Възраждане", че Никола Минчев е много добър професионалист, въпреки че днес те слагат темата за отстраняването му като приоритет номер едно.

В емоционално слово Петков се обърна към всяка една групите в новата четворна коалиция:

"Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, грешите", каза той на ГЕРБ-СДС.

"На ДПС ще кажа: Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора според американските власти, няма."

На ИТН Петков каза, че знае, че са притискани от партийното ръководство. Последно премиерът се обърна към "Възраждане" и ги попита как ще се нарекат патриоти ако гласуват с ДПС. (По-късно това му изказване бе разкритикувано от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който го упрекна, че призовава за етническо разделение.)

"Ето това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден", обобщи премиерът. Това му изказване бе посрещнато с аплодисменти от ПП и възгласи "оставка" от ДПС.

Йордан Цонев от ДПС отговори, че наистина най-важната тема не е оставката на Минчев, а оставката на правителството. 

Спортният министър призова за разкол в ИТН и от трибуната на парламента.

След поредица от реплики и дуплики, които по същество не бяха свързани с освобождаването на Никола Минчев, спортният министър в оставка Радостин Василев поиска думата и заяви, че ИТН се обединява с ДПС и ГЕРБ-СДС. 

Той се обърна и към Ива Митева, спрягана за кандидата на ИТН за наследник на Никола Минчев като председател на НС: "Не ставайте предател, не поемайте поста председател!"

Вицепремиерът Асен Василев също взе думата:

Няма да отминем. Това е началото на една промяна

Корнелия Нинова също взе думата и обяви, че новосформираната "алтернативна коалиция" е обединена от мафията и корупцията. По думите ѝ е парадоксално как стремежите на "Възраждане" за напускане на ЕС и НАТО се обединяват с евроатлантическите ценности на ДПС, а желанието за "изчегъртване" на ГЕРБ на "Има такъв народ" - със самите хора, които искат да изчегъртват. Нинова смята, че това обединение се крепи само и единствено на пари и задкулисие.

"Тошко Йорданов ще ни превърне в национални предатели!"

Иво Атанасов, един от отцепниците в ИТН, съобщи, че вчера Тошко Йорданов е изпратил при него Виктория Василева и Момчил Иванов, за да му кажат, че може да се върне в партията.

"Каните "предател, подлец," да се върне при вас ли", попита той.

Атанасов обяви, че вчера е присъствал на трибунал в парламента - имало съдии, прокурори, присъди. Присъда срещу премиера, че е национален предател.

"Дали е виновен обаче се решава от съда, не от народните представители или двама служители на Слави Трифонов. ИТН показахме два пъти, че не можем да градим, показахме го в първите 2 парламента, сега показахме, че може да рушим. Това е показателно за тази партия и затова не съм в нея"

След това депутатът заяви, че Тошко Йорданов ще превърне ИТН в национални предатели.

Атанасов отхвърли обвиненията, че се е отцепил от партията заради обещания за постове. Това са опорките на един служител на Слави Трифонов, който си е помислил, че е властелинът на пръстените, заяви депутатът. 

В залата започнаха да ръкопляскат, някои от министрите също, а премиерът Кирил Петков дори му стана на крака и се ръкува с него. Очаквано от ИТН поискаха думата за лично обяснение, но тя не им бе дадена, защото парламентарната група изчерпа времето си за изказвания.

Минчев: Тези които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртват мен

Никола Минчев излезе на трибуната последен. Той започна и завърши изказването, докато депутатите от ПП, ДБ и БСП, както и представителите на Министерски съвет бяха на крака и му ръкопляскаха.

Председателят на парламента каза, че винаги се е стремял да проявява уважение към всички народни представиели. Той каза, че често е чувал думите, че е прекалено добър за стандартите, с които е свикнала институция. Минчев смята, че мотивите за оставката му съвпадат с тези на вота на недоверие към правителството - целят съхраняване на копупционния модел.

"Оказа се, че тези които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртват мен."

Минчев завърши изказването си думите: "За мен беше чест."

Протест в подкрепа на Минчев пред НС

Докато депутатите обсъждаха предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание, около 30 протестиращи се събраха пред парламента, за да изразят подкрепата си към Никола Минчев.

"Мафията вън от парламента", скандираха те.

В социалните мрежи се организира и втори протест под надслов "Да защитим председателя на НС и европейска България без мафия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

15

Maxim

16.06 2022 в 21:11

Ето ги предателите от ИТН запомнете ги, и когато ги видите заплюйте ги в лицето.
https://www.parliament.bg/bg/parliamentarygroups/2932

2910

12

ivenco

16.06 2022 в 17:43

Жалка работа
Къде ми е "ЧЕГЪРТАНЕТО" ПР0СТ@ЦИ? Съюзихте се с герболяка. Не че съм изненадан,но.... Предадохте избирателите си.Ще видите Парламент през крив макарон вече.Не че ви пука...

12073

11

IvanofRumen

16.06 2022 в 14:33

И каква стана тя? Тошка нарече простака джипко бибитков, но сега подкряпят точно този модел. ИТН-то излязоха най - големите измамници и заради тях не сме мръднали и сантиметър в борбата с мафията. Славуц е слуга на мафията и винаги си е бил мутра!

5827

10

pisnamiotmutri

16.06 2022 в 14:32

Възраждане се прегърна с ДПС, ИТН прегърна чегъртаното ГЕРБ. И всичко това дойде заради факта, че Никола Минчев не допусна закрито заседание и лъсна, че твърдяното национално предателство за Северна Македония го няма!

14469

9

случайно прочетох

16.06 2022 в 14:22

Tестът за интелигентност приключи.Резултатът е в полза на дебилите...
Срам ме е...

1973

8

autogentile

16.06 2022 в 14:17

Вече поименно се знаят кои са националните предатели.

75

7

230 млрд баксов

16.06 2022 в 14:13

БОРИСОВ ЧАО!!!

https://www.youtube.com/watch?v=sdXV3Qpscfw