ГЕРБ поиска вот на недоверие. Какво следва?

Кирил Петков има една седмица, за да намери 7 депутати, които да осигурят парламентарното мнозинство и да спасят кабинета

Йорданка Веселинова 14 юни 2022 в 20:45 7510 9

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС

Тази вечер бившите управляващи обявиха, че внасят вот на недоверие към правителството и дадоха заявка, че ще го внесат в парламента още утре. Какво обаче следва за кабинета на Кирил Петков?

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вот на недоверие се внася чрез мотивиран проект на решение, който трябва да е подкрепен от поне една пета от народните представители - 48 души. ГЕРБ-СДС разполагат с 59 депутати и това означава, че няма да имат проблеми за внасянето на проекторешението.

Тук възможностите са две - вот на недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет. От ГЕРБ-СДС вече обявиха, че искат вот на недоверие на цялото правителство.

След като проекторешението бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. Това по всяка вероятност ще се случи следващата седмица.

Това означава, че Кирил Петков и Асен Василев ще имат време до другата седмица, за да намерят останалите 7 депутати, които да осигурят парламентарното мнозинство и правителството да остане на власт. Ако вотът на недоверие бъде неуспешен, ново искане на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. 

В противен случай кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в "правителство в оставка".

В най-новата ни история не е имало успешен вот на недоверие.

ГЕРБ улучиха момента

След като миналата седмица Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" напуска управлението, опозиционните партии се въздържаха от бързото искане на вот на недоверие. Причината  - това би се случило преди гласуването на актуализацията на бюджета и респективно - биха били обвинени, че саботират увеличението на пенсиите и антикризисните мерки в името на партийния интерес. 

В първия ден след разпада на коалицията от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да внасят вот на недоверие, но посъветваха Петков да поиска вот на доверие. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също бе лаконичен и заяви, че ако има вот на недоверие, то парламентарната му група ще го подкрепи. От ДПС пък заявиха, че очакват оставка на правителството, но засега няма да внасят вот на недоверие. Председателят на ПГ на ИТН и доскорошен партньор в управлението Тошко Йорданов също се изказа:

"Вървим стъпка по стъпка. Първа стъпка - ние излизаме от този парламент, тази коалиция, падане на това правителство."

Този план към момента е изпълним - въпреки разкола в ИТН. С гласовете на ГЕРБ-СДС (59), ДПС (34), "Възраждане"(13) и останалите верни на Трифонов 20 депутати се събира мнозинство от 126 души, които биха били достатъчни, за да свалят правителството. 

Именно разколът в ИТН и последвалите взаимни обвинения в корупция се превърнаха в достатъчен аргумент на ГЕРБ за стартирането на процедурата сега. Освен това бившите управляващи се възползват от момента преди ПП да е намерила нужните 7 депутати или преди още хора да се отделят от групата на Слави Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1193

9

Nikita77

14.06 2022 в 23:35

Превъртам лентата напред малко в немислимия сценарий, в който герб са се докопали пак. Искате ли да се хванем на бас как за нула време чудотворно цените на горивата почват да падат стремглаво на долу с намигването на терминатора от русия?!

1973

7

autogentile

14.06 2022 в 22:04

SashkV, стискай си палците (на краката), пък може и някой да те мине…

75

6

230 млрд баксов

14.06 2022 в 22:02

Поздравявам всички от ИТН с този супер хит!~

https://www.youtube.com/watch?v=mgG-CE20SVY

12073

5

IvanofRumen

14.06 2022 в 21:30

Тази или тази sashk и другите и производни много гнус трол. Следва да е скоро sashkW

10212

4

Човека

14.06 2022 в 21:25

Какво следва? Следва това, за което цялата корумпирана измет на България мечтае - миналото от последните десетилетия. Тоя път с тотален погром над държавата в едно с всички икономически и геополитически кризи.

1767

3

fiki

14.06 2022 в 21:10

сашко стиска палци оня с майка му и баба му да спасят държавата, това става след предозиране с пик

1855

2

Чосър

14.06 2022 в 21:09

Ми не, Саше, не стискаме.. тая супа я духаме вече над 10 години (да не кажа два-трийсе)..
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков