Ковид добавките свършват през юни, те нямат общо с увеличението на пенсиите

Над 50% от възрастните хора са с минимална пенсия

OFFNews 04 януари 2022 в 10:58 3199 0

Ако хората си погледнат пенсиите, ще видят, че средното увеличение е около 12,5% - около 65 лева от 25 декември. Всичко останало е изкривена пенсионна система, защото ковид добавката няма нищо общо с пенсията. 

Това коментира социалният министър Георги Гьоков по БНТ.  

Вече минималната пенсия е 370 лв., а от 1 януари ковид добавката е 60 лв. При 300 лв. минимална пенсия и 120 лв. добавка досега, тези пенсионери получаваха 420 лв., а сега ще получават 430 лв. До края на юни ще се изплаща тази ковид добавка, която - по думите на Гьоков, е популистко решение на Народното събрание. То даде глътка въздух на пенсионерите, но не почиваше на реални разчети, подчерта социалният министър.

Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме група, която е по някакъв начин засегната от размера на пенсията, ние ще коригираме още от следващия месец това, увери Гьоков.

Хората с повече стаж ще имат по-голямо увеличение, обясни той. От юни нататък трябва да се търсят политически решения, които да удовлетворят хората в пенсионна възраст и да внушават чувство на справедливост. Хората очакват пенсиите им да не намаляват, когато спре изплащането на ковид добавката, призна социалният министър. 

Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след увеличението в края на годината. 

Социалният министър уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. 

След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър. Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да се вдига заедно с максималния осигурителен доход. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews