Чарлз III предаде щафетата почетен полковник от Военновъздушния корпус на сина си Уилям

OFFNews 13 май 2024 в 19:33 1958 0

Чарлз Уилям

Снимка БТА/АП

Британският крал Чарлз III удостои с висше военно звание сина си принц Уилям на церемония днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата рядко имат общи публични прояви особено напоследък, след като на краля му бе поставена диагноза рак и беше принуден да ограничи изявите си. Сега монархът постепенно започва да се завръща към изпълнението на обществените си задължения.

Чарлз произведе Уилям в почетен полковник на Военновъздушния корпус на армията – длъжност, която самият 75-годишен монарх заемаше в продължение 32 г. Церемонията се състоя пред вертолет "Апачи" (Apache) във Военния авиомузей в Южна Англия в присъствието на военнослужещи.

"Той наистина е много добър пилот", каза Чарлз за сина си, който е бивш летец от британските ВВС.

Това е поредно събитие, в което Чарлз участва, след като временно престана да изпълнява обществените си функции заради поставената му диагноза. В края на април той възобнови публичните си изяви, почти три месеца след като се разбра, че страда от неуточнено раково заболяване, заради което се е подложил на лечение, посочва Ройтерс.

41-годишният Уилям също престана да изпълнява официалните си функции в продължение на няколко седмици през март и април тази година, за да се грижи за съпругата си, след като и тя разкри, че се е подложила на превантивна химиотерапия за рак. В петък той каза, че тя "е добре".

На днешната церемония Чарлз обяви, че се сбогува "с тъга", но че Военновъздушният корпус на армията ще продължи да се развива под ръководството на сина му.

"Грижете се са себе си и не мога да ви опиша колко съм горд, че съм бил с вас през цялото това време", заяви той.

Предаването на званието от бащата на сина бе обявено миналия август, след като Чарлз се възкачи на трона. По-късно днес Уилям прекара време с военнослужещите от корпуса, наблюдаваше учения, разгледа оборудване и разговаря с войници, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието