Каракачанов подписва светкавично договор за 50 млн. за машини на специалните сили без търг

Георги А. Ангелов Последна промяна на 07 декември 2020 в 18:11 8968 0

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов или друг представител на ведомството ще подпише утре договор за купуването на нови бронирани бойни машини за Силите за специални операции (ССО) за 50 млн. лв. 

МО публикува едва на 1 декември техническите спецификации на различните видове бронирани бойни машини, за които се предполагаше, че преговаря с потенциални изпълнители.

Договарянето на сделката беше направено на тъмно, без обществена поръчка, тъй като правителството използва една от вратичките в закона, която позволяват пряко договаряне на поръчки, засягащи националната сигурност. Не е ясно дали от министерството са поискали оферти и от други компании, за да има някаква състезателност в процедурата, тъй като тя се провежда в пълна секретност. От месеци се знае, че фирмата, с която се преговаря, е една. Това е самоковската фирма "Самарм", която е съвместна собственост на "Самел-90" и "Интернешънъл Арморд Груп БГ". В прессъобщението на министерството пише, че договорът ще бъде подписан с "българската фирма "САМЕЛ-90" АД.

Поръчката трябва да бъде изпълнена за 3 години в периода 2021-2023 г. Срещу тази сума специалните сили трябва да получат около 70 машини, от които само 12 ще бъдат тежко бронирани и с въоръжен купол. Повечето от превозните средства ще имат само лека защита от типа B5, която предпазва от стрелба с автомат "Калашников". През първата година "Самел" ще получи за работата си 10 млн. лв., а през следващите две - по 20 млн.

На 21 ноември премиерът Бойко Борисов посети завода на "САМЕЛ-90" и въпреки че до днес от Министерството на отбраната не бяха съобщавали официално с коя компания водят преговори, премиерът написа във фейсбук профила си: "Правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е „Самел-90“ в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия.”

За да стане възможна покупката без обществена поръчка, на 19 ноември Министерският съвет одобри доклад на министъра на отбраната за определяне на наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки при реализация на инвестиционен проект "Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции".

Целта на избраната процедура по пряко договаряне е да се избегне протакане на процеса и обжалвания от загубили участници.

Правителството има одобрен доклад "за определяне на наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната" и за модернизацията на танкове Т-72.

В процес на харчене по същия непрозрачен начин са и 100 млн. лв. за модернизация на авиобазата в Граф Игнатиево, в която ще бъдат дислоцирани новите многоцелеви изтребители F-16. Както OFFNews писа, поне първата част от парите ще бъдат усвоени без да се обявяват истински обществени поръчки, а фирмите избрани да строят и да доставят оборудването остава строго пазена тайна. От МО отказаха информация на OFFNews, както и на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев с оправданието, че - "достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес". От отговорите на МО става ясно само, че към 26 ноември Министерството на отбраната вече има сключени договори за 14,8 млн. лв. за строителство на базата на ВВС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови