БСП: Нито един човек не е уволнен от Дума

Това са инсинуации и шикалкавене - реагира отстранената журналистка Велиана Христова

Александра Маркарян 13 януари 2022 в 17:35 4015 0

Нито един човек не е уволнен от в. "Дума", заявяват в позиция от БСП.

За отстраняването си разказа журналистката Велиана Христова, включително пред OFFNews, и започна подписка в нейна защита, към която се присъединиха повече от 200 души, включително бившият министър на образованието Красимир Вълчев и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Уволниха журналист от Дума заради критики към Корнелия Нинова

В прессъобщение от червената централа обаче се заявява:

"По повод публикации и изразени позиции за уволнения във в. “Дума“ и “погром“ на вестника заявяваме следното:

Това не отговаря на истината. Нито един човек не е уволнен от в. “Дума“. Конкретният повод за публични реакции е статута на журналиста Велиана Христова, която е безспорен авторитет.

Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. “Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020 г. и е изтекъл на 14.10.2020 г.

Вестникът е отворен да публикува нейни статии".

Това са инсинуации и шикалкавене, реагира Христова на съобщението от "Позитано" 20 пред OFFNews.

"През ноември от КОВИД почина служителката, която отговаряше за кадрите във вестника, затова договорите не бяха подновени и ние, журналистите, настоявахме това да се случи. Написахме го и в писмото си до Националния съвет.

Вместо това да се случи, чухме лъжи на пленума на БСП за вестника - как година и половина не сме стъпвали в редакцията, а пари сме получавали. Да, година и половина вестникът се прави онлайн и излизаше всеки ден", разказа тя.

Искането им за подновяване на договорите било отправено към същите двама души от фондация "Дума", които снощи отишли в редакцията да й кажат на следващия ден да не идва на работа - Вяра Емилова и Атанас Зафиров. На него журналистите получили отговор, че понеже вестникът ще има нова структура, ще подпишат новите си трудови договори през февруари, а дотогава ще продължат да работят по авторските си договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки