Няма прободени при проведеното вчера бягане пред бикове в Памплона, 7 са пострадалите от началото на феста

Фестивала Сан Фермин вдига адреналина по уличките на малкия град

OFFNews 10 юли 2022 в 11:47 2134 0

Фестивала с бикове в Сан Фермин

Снимка Getty Images

Опасните гонки с бикове в Памплона привличат хиляди туристи

Властите в испанския град Памплона обявиха, че няма прободени при проведеното вчера бягане пред бикове, като коригираха съобщението на местната болница, според което двама души са пострадали от рогата на животните, предаде Асошиейтед прес.

Според служителите от градската управа единият от мъжете, включен в предварителния доклад на лечебното заведение, е бил одраскан по задните части, но не е бил прободен от бик. Другият участник получил рана, когато едно диво животно било пуснато на свобода в арената за корида, за да могат хората да тестват способностите си да избягат от преследващите ги животни.

Общо седем души - шестима испанци и един французин - са имали нужда от лечение в болницата по време на фестивала Сан Фермин тази година, съобщиха властите. Нито един от тях обаче не е получил сериозни наранявания.

Какво представлява атракцията? Хиляди хора, повечето облечени в традиционната бяла риза и панталони с червен пояс, се опитват да избягат от преследващите ги животни в тесните калдъръмени улички. Вчера състезанието е продължило 2 минути и половина, и е третото от общо осем планирани в рамките на фестивала. При първите две е нямало прободени от биковете, но е имало хора с наранявания от падания и подхлъзвания.

Осем души са били прободени по време на последната фиеста през 2019 г. Шестнадесет души са загинали при бяганията пред бикове от 1910 г. насам. Последният смъртен случай на фестивала Сан Фермин е от 2009 г.

Населението на Памплона е около 200 000, но по време на фестивала в града се събират почти милион души, особено през уикенда, включително много чужденци.

Само преди дни властите в Памплона и Червеният кръст съобщиха за шестима души, които са пострадали през втория ден от бягането пред бикове.

Надпреварата, която продължила три минути и десет секунди, предизвикала изключителни емоции за публиката и участниците, които се подхлъзвали и падали, преследвани от животните по тесните улички на града.

Един от пострадалите е бил блъснат в гърба от бик. Най-опасните наранявания са, когато животно наръга човек с рогата си. Досега тази година няма регистриран такъв случай.

След гонките с бикове на фестивала местните и туристите се отдават на угощения и се наслаждават на културни събития до края на деня.

Биковете, които участват в надпреварата се включват в традиционната корида.

Фестивалът добива световна известност след като Хемингуей го описва в романа си от 1926 г. "И изгрява слънце".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews