Ексклузивно Извънредно: 264 бойци са изведени от Азовстал (обновена)

Coфийcĸa вoдa плaниpa 46,3 милиoнa лeвa инвecтиции пpeз тази година

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2019 в 13:26 2926 0

Общата дължина на ВиК мрежата в София вече надминава 5500 км. Това каза изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев, като представи „Началото на втората половина на Бизнес плана 2017-2021“ на дружеството. 

Броят на възникналите течове е намалял с над 12%, отчете още Тренев. За петгодишния период са предвидени инвестиции в размер на 209 млн. лв., а за 2019 г. те са в размер на 46.3 млн. лв.“, каза още той.  Oт пpeдвидeнитe зa 2019 г. влoжeния 23,9 милиoнa лeвa ca в пoдoбpявaнe нa ycлyгитe зa дocтaвĸa нa вoдa, 15,9 милиoнa лeвa в oтвeждaнe нa oтпaдъчни вoди и 6,5 милиoнa лeвa в пpeчиcтвaнeтo им, дoпълни oщe тoй. 

„Голям инвестиционен проект на дружеството е изграждането на нов метантанк в Пречиствателната станция за отводни води край „Кубратово“ на стойност 6,5 млн. лв. Строителството му вече стартира и се очаква новото съоръжение да допринесе за достигането за още по-голяма енергийна независимост на цялото дружество с произвежданата „зелена енергия“, обясни Тренев. 

Равносметката на „Софийска вода“ показва, че качеството на питейната вода трайно е над 99.22%. Тренев добави, че има нула отклонение в качеството на доставената вода по домовете и нула отклонение от измерваните нормативно параметри на пречистената вода. „Съвсем наскоро като доказателство за това, „Софийска вода“ стана първия в страната воден оператор, който получи регистрация от МОСВ и Европейската общност за управление на околната среда и одит – ЕМАС. Това е признание за прилагане на най-висок европейски екологичен стандарт“, похвали екипа си Тренев. 

Дo ĸpaя нa инвecтициoнния пepиoд ce oчaĸвa зaгyбитe нa вoдa дa нaмaлeят дo 38,72 на сто, ĸaтo пpeз 2002 г. тe ca били близo 70%. 

Изпълнитeлният диpeĸтop cъoбщи oщe, чe cъвмecтнo c УACГ e зaпoчнaтo пpoyчвaнe зa peaлнoтo пoтpeблeниe нa вoдa нa нaceлeниeтo. Πъpвият зa Бългapия пoдoбeн пpoeĸт тpябвa дa пpиĸлючи дo 2020 г.

95% от населението на София има достъп до канализация, но то е разпределено на различни територии, така че 5% от хората и 20% от обхвата на града са без канализация, стана ясно още на пресконференцията на "Софийска вода". На въпрос на общинския съветник от БСП Борис Цветков, според когото "хората искат канализация, не дигитализация" от дружеството, експертите обясниха, че отчуждаването на имоти на места излиза по-скъпо от самото изграждане. 

На поставен от представителка на Бусманци въпрос за старите тръби от атернит и опасността им за здравето на хората, от "Софийска вода" обясниха, че 1/3 от тръбите в столицата са от този материал, който обаче не е опасен за потребителите. Риск има по-скоро за екипите при ремонт, защото прахови частици от атернита при рязането му могат да попаднат в дробовете им. Затова те работят с маски.  

От днес влиза в сила „Харта на клиента“ на „Софийска вода“, каза търговският директор на „Софийска вода“ Габриела Меркоре. 

„През 2018 година започнахме проекта „Харта на клиента“. Поставихме си за цел да отговорим в по-голяма степен на очакванията на нашите клиенти в две отношения – какви са услугите, които много ги интересуват, отговарят ли сроковете, в които работим на представите на клиентите и за колко време трябва да реагираме и да свършим определена работа“, обясни тя. Меркоре обясни, че ангажиментът пред клиентите е да реагират до два часа на сигнали. „Знаем, че работата ни понякога създава неудобство за нашите клиенти, защото работим по ценна инфраструктура и понякога се налага прекъсване на водата, за да се извършват ремонти или подмяна на тръбите. Още от миналата година направихме една крачка напред в информирането на нашите клиенти чрез безплатен смс, заяви Меркоре. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови