200 жандармеристи издирват избягал затворник във Франция

OFFNews 15 май 2024 в 10:11 939 0

Снимка GettyImages

Продължава издирването на избягал затворник във Франция. Стотици полицаи в Нормандия издирват избягалия от полицейски микробус затворник. Мохамед Амра, известен като "Мухата", се връщал от съдебно заседание в Руан, когато кола е блъснала затворническия микробус на пункт за плащане на такси. След това въоръжени мъже са открили огън по автомобила, убивайки двама служители на затвора, предава Би Би Си.

"Използват се всички средства за откриването на тези престъпници", каза френският вътрешен министър Жералд Дарманин.

Около 200 жандармеристи са мобилизирани във вторник и се извършват проверки на превозни средства на ключови места.

Президентът Еманюел Макрон каза, че "се прави всичко, за да бъдат открити извършителите".

Кой е избягалият френски затворник Мохамед Амра?

Парижкият държавен прокурор Лор Бекуо съобщи пред репортери, че малко преди 11:00 ч. във вторник микробусът, превозващ Амра, е минал бариерата за таксуване в Инкарвил в района на Юр в Северна Франция и автомобил "Пежо" го е ударил отпред, за да го спре.

"Излязоха мъже с дълги оръжия. Към тях се присъединиха други въоръжени мъже, които излязоха от автомобил "Ауди", който следваше автомобила на затвора. Те стреляха няколко пъти по двете превозни средства, убивайки и ранявайки полицаи, преди да напуснат местопроизшествието и да вземат Амра със себе си", разказва Бекуо.

Парижкият прокурор посочва още, че две превозни средства, за които се смята, че са били използвани от престъпниците, са намерени обгорени на различни места по-късно във вторник.

Френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети заяви, че един от убитите полицаи "оставя съпруга и две деца, които трябваше да празнуват 21-ия си рожден ден след два дни", а вторият убит полицай, на 34 години, оставя съпругата си, която е бременна в петия месец.

"Всичко – и имам предвид всичко – ще бъде направено, за да се открият извършителите на това подло престъпление", каза Дюпон-Морети, добавяйки, че извършителите са "хора, за които животът няма стойност".

"Те ще бъдат открити и наказани по начин, който е пропорционален на престъплението", добави министърът на правосъдието.

Амра е бил осъдена за кражба с взлом на 10 май и обвинен от прокурорите в Марсилия за отвличане, довело до смърт. Неговият адвокат Хюг Вижие каза пред френския новинарски канал BFMTV, че "би искал да вярва, че Амра не е знаел за плана за освобождаването му".

Според някои френски медии, Амра е пробвал да избяга от затвора по-рано тази седмица, опитвайки се да пререже решетките на килията.

На пресконференция прокурор Бекуо каза, че Амра има 13 присъди, като първата е от октомври 2009 г., когато е бил на 15 години.

Твърди се, че Амра има връзки с банда в южния град Марсилия, която се занимава с наркотици, но криминалното му досие към днешна дата не съдържа никакви присъди за престъпления с наркотици, каза парижкият прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието