Пожарът на Витоша - ден трети (хронология, видео и снимки)

Последна промяна на 03 юли 2012 в 06:53 26135 66

Слънцето през димната завеса от пожара. Снимка: Сергей Антонов
Слънцето през димната завеса от пожара. Снимка: Сергей Антонов

Повече от 200 доброволци, допълнителни сили от пожарникари и горски стражари започват третия ден от битката с пожара, лумнал в неделя около обед в резервата "Бистришко бранище" и обхващащ все по голяма част от Витоша.

Организацията днес е значително по-добра от вчера. Пожарникарите, горските и доброволците се превозват с автобуси до края на асфалта. След него също са предвидени превозни средства - ЗИЛ-ове и джипове, макар пожарникарите изрично да предупреждават, че с тях "кой докъдето стигне".

Вчера също бяха предвидени камиони за извозване на доброволците, но те бяха само 2, а единия се развали още преди да стигне до черния път.

Ето и хронологията днес:

5.30 часа - Сутрешната оперативка на Кризисния щаб беше съвсем кратка. Веднага след нея доброволците, които са дори повече от вчера, бяха разделени на отряди и разпределени към двете основни зони, които ще се атакуват днес.

Първан Секиранов е офицерът, който води по-тежката група доброволци. Тя е от 60 души и макар че пожарникарят поиска само мъже, към нея успя да се присламчи и едно момиче с обещанието, че няма да остане по-назад от момчетата. Тази група ще атакува пожара от долната му страна откъм Бистрица. По маршрута с АТВ-та и мотори вече са качени шлангове и инструменти. Групата се качва с автобус до края на асфалта и пътьом ще събира инвентара.

Предупреждавам ви, че теренът е много тежък. Има опасност от падащи горящи дървета. Има жарава, под нея торфът гори. Ако някой почувства неразположение - да казва, ще мислим как да го свалим, но самоволно отделяне е нежелателно. 60 тръгваме, искам точно 60 да се върнем, инструктира групата си Секиранов. Целта е същата като вчера - да се отвори просека, по която да се вкарат шлангове, за да започне гасене. В същото време с лопати ще се засипва жаравата по края на огнището, за да не се разпростира пожара. Ситуацията е трудна. Вода има, но не е където ни трябва. Трябва да отворим коридор, по който да я докараме до огнището, обясни на хората си пожарникарят.

Другата, още по-голяма група ще бъде превозена с автобуси до Железница, където чакат още 20 доброволци. После с каквото може и докъдето може хората ще бъдат качвани нагоре по пътя Железница-Академика. Това обаче ще стане след като бъдат качени пожарникарите и горските, които ще имат най-важната и основна за деня задача. Тя е да се прокара просека по трасето на стар и отдавна изоставен път, който се отбива в посока към пожара. В тази акция няма да се допускат доброволци. Те ще стоят наблизо и ще пазят да не се разпростре пожарът.

Видимо огнището е много по-голямо от вчера.

7.35 часа - директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов обясни, че промяната на площта на пожара е незначителна. Той посочи, че разрастването на пожара е ограничено благодарение на работата на дежурните пожарникари тази нощ, както и на росата. В операцията по гасене на пожара участват 110 доброволци, 80 пожарникари, 70 служители на горското стопанство, 35 служители на Министерството на отбраната, 10 служители на Министерството на околната среда и водите. Според него повече доброволци в Бистрица не са необходими.

8.13 часа - според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов пожарът е локализиран. Министерството на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, с които да се ограничи огнището.

8.33 часа – доброволците на OFFRoad-Bulgaria са получили задача да картографират границите на пожара, съобщи Владимир Йончев, който е сред групата доброволци на форума. Няколко мотористи и два джипа обхождат границите на пожара и следят подробно неговите граници. Категорично пожарът не е локализиран, каза още той. Днес организацията е значително по-добра от вчера, но и задачите са по-трудни. Хора на форума извозват част от багажа и оборудването за хижата с джиповете си.

Две групи от доброволци атакуват пожара по два фронта. Едната група е в долната страна на огнището, откъдето трябва да прокарат просека за извеждането на маркучи и оборудване за гасене. Втората група около 60 пожарникари и горски и 60 доброволци са от горната страна на пожара с резачки. Те се намират на пътя Железница-Академика. В горната част на този път има отдавна изоставен стар път, който може да се възстанови и по него да се вкарат пожарните коли. Има и трета група с доброволци от кмета на Бистрица, която се опитва да изкачи огромна морена и да организира пресичането на пожара от изток, където има хубава зелена гора.

09.04 часа – служители върнаха доброволци от форума OFFRoad-Bulgaria, защото не били вписани в списъка с инструктираните тази сутрин. Владимир Йончев, който сутринта беше на заседанието на Оперативния щаб в Бистрица, обясни, че доброволците от форума са били инструктирани като дори им е поставена задача да картографират границите на пожара. В момента се занимаваме с бюрокрация има ново нареждане, с което да се търси кой е инструктиран и кой не е и кой е записан в списъците, съобщи в ефира на OFFRoad-Radio той. По този начин, джиповете на форума, които трябваше да разтоварят аварирал камион пълен с провизии и оборудване, не могат да доставят товара му там, където е необходимо. Такова отношение няма да допуснем и ако трябва ще изтеглим всички коли, категорични са доброволците.

Фронтът на работа не е много голям и ще започнат да си пречат хората. Пожарът категорично не е локализиран – ако днес изпълнят задачата, ще бъде на 50% локализиран.

09.26 часа - модулна група от военно формирование 42 600 - Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с 4 автомобила, се включват в съвместен отряд за ликвидирането на пожара, съобщиха от Министерството на отбраната. Екипите ще участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов. Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

09.51 часа – близо час отне на доброволците от форума да се качат при пожарникарите и военните, на които да им доставят оборудване и провизии, защото бяха спрени от служители на пожарната. Причината - не са записани в списъка с инструктираните доброволци. За целта Ник Николов от форума трябваше да се върне в Бистрица, за да запише всички в списъка с инструктираните доброволци. Той обясни, че списъците са важни, защото вчера е имало младеж доброволец, който не е бил записан, прибрал се е вкъщи без да се обади на никого, а вечерта отишъл на купон. Прибрал се чак в 8.00 сутринта, а дотогава полицията го издирвала, а майка му припаднала от притеснение, защото мислила че нещо му се е случило в планината.

10.00 часа - началникът на пожарната главен комисар Николай Николов каза, че се очаква да се вземе решение дали да бъде искана международна помощ при гасенето. Той е разговарял със своите колеги от Сърбия и Израел, които са предложили помощ, но на този етап помощ няма да бъде търсена.

11.51 часа - премиерът Бойко Борисов благодари на доброволците, участвали в гасенето на пожара на Витоша. „Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, не само в България, а и в Израел, и в Русия, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат в погасяването на пожара”, каза Борисов, цитиран от "Фокус". По думите му – жалко е, че това се случва заради пожар, но показва много силна гражданска позиция и ангажираност. „Хиляди пъти за тази гражданска позиция. Нека да продължават, за да можем да подменяме и огнеборците. Тези, които сме довели от горските стопанства, горски работници, да помагат, и съответно, доброволци. Това е тежък пожар, в малка площ, но много непристъпен”, каза Борисов

Премиерът каза още, че горските пожари са едни от най-рисковите. „Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация. Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време – да им се оцени трудът”, каза Бойко Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че за хеликоптерите е изградена площадка за презареждане с гориво близо до района, за да не се губи време.  Екоминистерството е дало разрешение за прокарване на просеки в планината, за да може по-лесно да бъде ограничен пожарът. Пред общината в Бистрица се събират хора с моторни резачки и доброволци. Фандъкова изрази надежда пожарът да бъде локализиран до края на деня и загасен в близките дни.

12.22 часа - доброволците на форума докладваха на пожарникарите, че са открили място, на което може да се направи просека, за да се локализира пожарът. Те са обходили района над пожара, от където са имали добра видимост. В момента очакват пожарникарен екип, към който да се включат за прокарването на просеката. Ник Николов обясни, че доброволците ще трябва да се снабдят с кислородни маски и допълнително предпазно оборудване.

12.32 часа - Първата задача е да се ограничи прериметърът на пожара, като се направи просеката, каза главен комисар Николай Николов. Той обаче смята, че гасенето на пожара ще продължи вероятно още близо седем дни.  "По моя преценка това не е голям горски пожар, но е в такава местност, което го прави много значим. Труден е за гасене, защото там не е стъпвал човешки крак десетки години и това прави невъзможен достъпът до него. За това ние сме принудени да водим битка за всеки един метър", коментира той пред БНР. Комисар Николов обясни, че вероятно допълнителна летателна техника би била необходима, но за момента се работи с това, което позволяват ресурсите. Надявам се да се справим, отговори на въпрос дали е необходима помощ отвън. Той обясни още, че за момента причините за пожара не са ясни, но остава необяснимо как, след като местността не е проходима от години и не е имало светкавици, е възникнал пожарът. Той каза, че се надява това да няма нищо общо с последните пререкания между неправителсвени организации след приемането на Закона за горите. Утре ще има нужда от още доброволци, обясни още комисар Николов.

13.11 часа - Живко от групата доброволци от OFFRoad-Bulgaria, които са в групата атакуваща пожара отдолу, обясни, че са качили помпа до реката. Тя вече захранва пожарникарите с вода, което е ограничило разрастването на пожара. Пожарникарите работят много адекватно, доброволците им помагат, каза той. Контролира се пожарът да не засяга нови площи. Живко обясни, че на места е много неприятно преминаването, защото се минава по изгорели площи с много дим. Имало е терени, през които преминаването е било изключително трудно, обясни Живко.

13.30 часа - премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша, съобщиха от правителствената информационна служба. Подробностите около изпращането на самолета са уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.
Сътрудничеството между двете страни е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия. В края на 2010 г. деветдесет български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа, припомнят от пресслужбата.

14.39 часа - момче от доброволците е пострадало, съобщи Людмил Кюковски от OFFRoad-Bulgaria. Той обясни, че момчето е пострадало като е опитало да мине през тлеещите дървета с неподходящи обувки. В следствие краката му са обгорени. Той е откаран веднага с линейка. Людмил обясни, че въпреки предупрежденията на пожарникарите, много хора вероятно са дошли с неподходяща екипировка. Той каза още, че е включен в група, която ще бъде изпратена да помага при прокарването на просеката.

14.41 часа – Ник Николов от форума съобщи, че вече е прокарана известна част от просеката, която е в запаната част на горящата гора. По нея са влезли вече четирима пожарникари, оборудвани с резачки. Очаква се към тях да се присъединят още 12 техни колеги, които да се включат в отсичането на дърветата. Задачата на членовете на форума, които са пред хижа "Физкултурник", позната още като "Академика", е да превозят пожарникарите до труднодостъпния район. След отсичането на дърветата трябва от там да минат булдозери, които да трасират пътя. Целта е просеката да бъде 1 км на дължина и между пет и осем метра широка. По думите на Ник пожарът се овладява. Един от мотористите, който е разунавал района, е казал, че пожарът леко е подхванал част от зелената гора, но по всяка вероятност не гори плътна дървесна маса. Вятърът постоянно сменя посоката си.

Организацията на форумджиите за утре ще бъде обявена по-късно, каза Ник.

15.00 часа - 150 дка гора са обхванати от огнената стихията, показва огледът от хеликоптер. Предстои втори оглед с хеликоптер на гранична полиция, в който ще лети главен комисар Николай Николов, за да се прецезират границите на огъня. Около 350 души – пожарникари, полицаи, военни и доброволци, все още са в гората. Продължават опитите за прокарване на просеки, по които трябва да се улесни прокарването на вода до огъня. Пожарът се намира на билото на планината, където има млада гора. Заради топлото време и вятърът, все още има опасност тя да бъде обхваната от пламъците.

15.20 часа - два тритонни самолета от Израел ще се включат в гасенето на пожара над Бистрица, съобщиха от пресцентъра на МВР. Очаква се в два часа след полунощ в страната ни да пристигнат двата израелски самолета, оборудвани за гасене на горски пожари. Летателните машини ще се обслужват от 13-членен екипаж и ще се водоснабдяват от яз. „Искър”. От съображения да сигурност, до приключване на работата на самолетите, гражданите не бива да използват водоема за почивка и спорт. Екипи на столичното Осмо Районно управление „Полиция” и на Общинска полиция ще следят за спазването на реда в района.

Продължават усилията на пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, военнослужещи и доброволци за овладяване на пожара над Бистрица. Огнената стихия се развива на площ от 150 дка в труднодостъпна местност. Осигурени са високопроходими гасителни автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата - има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две – прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара.

В гасителните действия продължават да участват два хеликоптера от ВВС и летателна машина на частна фирма. Районът се облита с хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

16.04 часа - водоноските могат да навлязат навътре в района на пожара по прокараната вече просека, съобщи Ник Николов. Има 9 тона вода във водоноските и пожарът може да бъде атакуван с водна струя от маркуч. Пожарът като размер е малко по-голям от вчера и до момента той е овладян. Има още една просека, която се прави от 11 души с шест резачки. Тя ще бъде в западна посока.

От 8,30 до вечерта OFFRoad Radio ще предава с преки включвания какво се случва на мястото на пожара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2012 в 23:10

ОК!
Жив и здрав, бъди!

05.07 2012 в 21:43

Аз определено съм скандален елемент, но го постигам без много да си давам зор. За точен не знам, нямам с какво да стрелям. Определено е трудно да се прецени един индивид само от онлайн форумиране. Не си и първия дето ме преценява криво, отраснал съм сред много жени и определно не съм ти типичния мъжкар. Рогца обаче имам, за разлика от кривнала пишка. Мисълта ми обаче беше, че тея лични приказки и нападки не им е тук мястото, без значение кой прав и кой не. Липсата на толерантност към околните никак не я поемам лесно, също така. Опасявам се, че всеки си има трески за дялане и прибързаните заключения и силните думи не пречат за избяването на недоразумения. Да си мъж не означава да залагаш само на сила, а в наши дни всестранно развитите личности нещо не са на почит... Уви с анонимността тук ще е трудно да се засечем, току тъй. Пожелавам ти повече спокойствие и здраве, че да се радваш на юнака дето си завъдил. И аз не искам моя да е сопол, та поне по това си приличаме 100% ;).

05.07 2012 в 16:33

Ами да пробваме!
Може и точен да се окажеш, знае ли човек?
То добрите познанства и приятелства обикновенно с искри и скандали започват, да не кажа и с нещо друго!
;-)

05.07 2012 в 08:59

Кефиш ме брато, как се меташ в заключенията. Ще се радвам да се видим на живо. Естествено ако ме напсуваш и тогава, няма да ти се сторят никак меки китките ми.

04.07 2012 в 22:12

Не аз ти си плюнката в канала!
Ти олигави всичко до кето се докосна през този ден!
А аз съм "бръмбара в мравуняка" ако ти е познато това произведение или този термин в една по специална зона на човешката дейност!
И просто виждам през тебе като ренген. Виждам собствената ти нищожност, низост и мерзост! Горко на родителите ти, но именно те са те направили такава за да живееш по лесно според тях! Но те дали ще живеят лесно а и другите около тебе?

04.07 2012 в 22:05

Те са си такива, лъжат мажат и все другите са им виновни, те никогаV В случаят ме е подвела. Тази Фи е една която се отказа още от началото и си е тръгнала(имаше нещо такова в нашата група)! И сега разлигави и ослузи всичко тук сеейки смут и объркаване с недомлъвки изопачаване на истината! Оплюха и олигавиха всичко, без да свършат нищо горе.
Аз водих и остана до края с мен едно 13 годишно момче, което нито мърка нито беше на някой в тежест. Младеж за които ако попитате водещият офицер едва ли ще има каквато и да било забележка, а тези олигавиха всичко нищо че са двойно по възрастни от него (предполагам). Нещастници.

След това аз съм бил лошV

Ами за родителите най-добре се отсъжда като им гледаш децата!

04.07 2012 в 21:58

И Александър обади ли се?

04.07 2012 в 21:57

Лъжеш, както са те научили от малка в къщи! Винаги си го правила и ще го правиш цял живот, повярвай ми! Лъжеш не само другите но и себе си!
Това ще ти е наказанието за цял живот, от мене да знаеш!

04.07 2012 в 21:54

Объркала си се нещо!
темата за възпитанието приключи предия учебен час, тук ставаше въпрос за шамари вече!
На както винаги вие предпочитате да си лакирате ноктите и да си оправяте червилото вместо да внимавате в час! Да ама аз не съм Ви даскал и сте ме засегнали на семейство!
А й на това отгоре се ебавате със всичко и със всички!
А оценката ти за мене въобще ама въобще е ме интересува, поради простата причина че за мене тя няма стойност. За тези които ще угасят пожара също!
Вие си направете извод ако въобще сте способни на това!
И горко на този които ще върви с вас в живота или в планината, по добре да Ви застреля да не се мъчите!
;-)
"Просто отвратително държание на този човек, що за словоизлияние и как е възможно след всичките тези просташки коментари и обиди, самият ТОЙ да завършва с „Дръж се прилично“? Ужас, ужас… и ще говори за възпитание… Нещо много сбъркано има в този човек, който само напада останалите и гледа все да се изтъкне…"
А да скромнича ли? Да мънкам и да Ви се извинявам като вашите по възрасти колеги които ебавате като Ви назначат на работа! Това ли очаквате от мене, е сбъркали сте!

"Жалко, но момчето поне изглеждаше свястно" Ами да раменете му бяха далеч по широки от задника за разлика от тези на мъжете които са обикновено около Вас, нали?
;-)

04.07 2012 в 20:23

Просто отвратително държание на този човек, що за словоизлияние и как е възможно след всичките тези просташки коментари и обиди, самият ТОЙ да завършва с "Дръж се прилично"? Ужас, ужас... и ще говори за възпитание... Нещо много сбъркано има в този човек, който само напада останалите и гледа все да се изтъкне... Жалко, но момчето поне изглеждаше свястно
А сега пък говори и от името на форума, доста неприятно се получава, че създава такова лошо впечатление... а това място наистина е различно, но гадни коментари се намират навсякъде...
Иначе добро наблюдение на Случаен
Но да, дано се приключи вече с тази разправия...