След случая ''Даная'': проследяване на лекарствата и продължаващо обучение за медиците

Янка Петкова 22 февруари 2024 в 20:42 2786 3

заседание

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Извънредно заседание на Комисията по здравеопазването

Нови изисквания ще проследяват движението на лекарства между болниците. Това стана ясно след заседание на парламентарната здравна комисия, в която взеха участие управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов и директорът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) Иванка Динева.

Изслушването им бе по повод случая "Даная", по който проверки показаха пропуски в предписването и отпускането на животоспасяващ медикамент.

Втората проверка по случая Даная откри нарушения и в ''Пирогов'', и в ''ИСУЛ''

Сред другите предложения от заседанието бе промяна в стандарта по неврохирургия, който да регламентира достъпа до скенер при спешни случаи, както и въвеждане на задължително продължаващо образование за медиците.

Как ще следят пътя на медикамент от една болница в друга

Предвижда се лекарството да бъде верифицирано както от болничната аптека, която го отпуска, така и от аптеката, която го получава. Ако остане неизползвано количество от медикамента, той ще бъде връщан на лечебното заведение, което го е предоставило. Отписването на лекарството от системата ще се извършва от аптеката, получила лекарствения продукт. Според директора на ИАЛ Богдан Кирилов така ще се предотвратят злоупотреби.

По думите на Иванка Динева към момента на лечението на детето, медикаментът не е бил верифициран, тъй като притежавал само партиден, но не индивидуален номер. Въпросното лекарство, което се прилага при тежки кръвоизливи, не било предвидено за спешна употреба, но вече се предвижда такава възможност.

Тя постави пред комисията и друг казус с лекарствен продукт, който се прилага при пациенти с трансплантирани бели дробове и сърце, но липсва. "Това е дълг към една шепа хора, които не могат да се възползват от него", каза Динева и призова здравното министерство, ИАЛ, НЗОК и Лекарския съюз да разгледат тази възможност.

"Случаят е много тежък", каза заместник-министърът на здравеопазването Петко Стефановски. По думите му предстои преработване на СЕСПА, а всяко лекарство ще се проследява от производителя до леглото на пациента. "Трябва да направим всичко възможно, така че да не умира дете заради нормативни дупки", каза още той.

Един случай две версии

Майката на Даная, която присъства на изслушването, заяви, че от сутринта на 5 май до вечерта на 7 май, когато е постъпило в болницата, детето ѝ не е било посетено от неврохирург, никой не е поискал консултация с лекуващия хематолот на Даная д-р Стоянова от ИСУЛ. Междувременно момичето се е влошавало, повръщало кръв и изпитвало силни болни. Млад лекар от болницата я посъветвал да предприеме нещо, ако не иска да загуби детето си. След неин пост в социална мрежа, настъпило раздвижване. Получила телефонния номер на проф. Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия и зам.-директор на болницата, от когото разбрала, че състоянието на Даная е тревожно. Вечерта на 7 май пристигнал и неврохирургът д-р Захаринов, който трябвало да я оперира. По думите ѝ лекарят е казал, че сега тя ще види как Даная ще умре, защото настоява за операция в нейното състояние.

Можеше ли Даная да бъде спасена: разказът на майката за последните ѝ дни

Проф. Габровски представи по-различна гледна точка към случая. Той заяви, че не е съгласен с изнесените факти и съобщи, че в "Пирогов" е имало 12 проверки от различни институции. Единственото установено нарушение е било за прилагането на медикамента "Новосевън". По думите му консултация с хематолога на Даная не е правена, защото болницата има свой специалист, а при първия преглед състоянието на момичето не е изисквало да бъде направен скенер. Според него усложнението на Даная не се дължи на удара, заради който са дошли за първия преглед в болницата, защото хематомът, който е бил установен впоследствие, би трябвало да се появи много по-рано. "Не казвам, че е имало втори удар, но няма връзка между първия инцидент и постъпването на момичето в "Пирогов" на 5 май", обясни Габровски. Той уточни, че прегледът, който е бил направен на 2 май в ИСУЛ, също не е установил наличие на хематом.

Проф. Габровски за ''Случая Даная'': Колегата е нарушил правилата в интерес на пациента

Неврохирургът каза още, че подходът при спешни случаи е при най-малко съмнение да бъде направен скенер, за да се изключи усложнение. По думите му хирургията трудно може да бъде вкарана в рамки и съществуващите стандарти и правила за добра медицинска практика трудно биха могли да помогнат. Според него особено важно е продължаващото обучение на специалистите, което би подобрило лечението.

Депутатите от здравната комисия се ангажираха със законодателна инициатива, с която продължаващото обучение да стане задължително.

Констатациите от изслушването не удовлетвориха Ани Стоянова. "В разговор с проф. Габровски го попитах дали ако дойде друго дете в подобно състояние, ще действат по същия начин. Той каза "да". Подобно поведение крие огромен риск, затова ще продължавам да търся отговорност", заяви майката на Даная.

Даная почина през май 2023 г. в болница „Пирогов“. След сигнали на майката на детето Ани Стоянова последваха проверки, които установиха нарушения в отпускането на медикамента "Новосевън".

Със случая вече се занимава прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

3

deyan_h

23.02 2024 в 02:14

И не съвсем законно, но в интерес на пациентите, чрез комунална аптека на същият собственик .

И ако не знаете, кафенето "изток плаза" е собственик на МБАЛ...има даже награда за проекта, от камарата на архитектите..,
Да не говорим, че получи договор за 11млн, преди въобще да има болница.

И да, забавно.
Фактурите за Бойко Методиев отиваха на 6 етаж .
Реклама.

5330

2

deyan_h

23.02 2024 в 00:24

А иначе... Прехвърлянето на медикаменти от една болница на друга, е съвсем законно. По договор.

Примерно, първите 3 години след откриването на УМБАЛ Софиямед, болничната аптека се обслужваше чрез Здраве Пазарджик... ))

5330

1

deyan_h

23.02 2024 в 00:09

Все по интересно, с Даная.
Тук бяхте писали, за тромб . .
Но ново7 е рекомбинантен фактор 7.
Никой, даже студент, не би го приложил на пациент с тромб.
Айде дайте епикризата н момичето, а?

Друго, относно препращането на медикаменти между болниците, по спешност....

Преди няколко години имаше например една безумно ... странна ... Заповед от МЗ, подписана май от Бойко Пенков, с която се задължаваха всички болници на МЗ да доставят и поддържат по една ампула Дантролен....
Нерегистрирано в България лекарство.
Беше във връзка със смъртен случай от малигнена хипертермия....

И да, 1 амп. Дантролен не е достатъчна, идеята на чичо Бойко очевидно беше да е възможно да се събере оперативно необходимата доза между болниците....като разходът се разпредели между тях.

Чудеса...
 
X

Да помогнем на украинските деца!