Областният управител прати в съда смяната на шефа на болницата във Велинград

Диана Варникова, Пазарджик 23 март 2023 в 11:26 1816 0

Болницата във Велинград

Снимка Авторът

Болницата във Велинград

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков оспорва пред Административен съд Пазарджик и иска да бъде отменено като незаконосъобразно решението на Общинския съвет във Велинград за освобождаването на управителя на местната общинска болница д-р Данчо Гурдев и назначаването на и.д. шеф до провеждането на конкурс, съобщиха от кабинета на областния управител.

Величков се мотивира, че същото решение вече е върнато като незаконосъобразно за ново разглеждане от ОбС Велинград и поради това не е влязло в сила.

Заповедта на областния управител за връщане на решението е постъпила в деловодството на ОбС Велинград на 2 март 2023г., но в законно установения срок решението не е подложено на ново обсъждане. Председателят е свикал извънредна сесия на Общински съвет Велинград, насрочена на 16.03.2023 г. от 14,30 часа с предварително обявен дневен ред с единствена точка. Сесията обаче не се е състояла поради липса на изискуемия кворум.

Сагата около общинската болница във Велинград продължава няколко месеца, но набра скорост в началото на март, когато от „Продължаваме промяната“ биха тревога, че определени кръгове искат да приватизират общинското здравно заведение. Тук се лекуват пациенти от общините Ракитово, Велинград, Якоруда и др. и въпреки натрупаните през годините задължения новото ръководство в лицето на д-р Гурдев успя да изкара болницата на печалба макар и с минималните над 60 000 лв. Партия „Продължаваме промяната“ застана зад управителя на велинградската болница д-р Гурдев, който амбициран, че искат“ главата му“, се зарече, че ще се впусне в битката за кмет на община Велинград наесен. Така се стигна до патовата ситуацията - да гласуват освобождаването му, но в знак на протест трима от съветниците от ГЕРБ напуснаха групата и се обявиха за независими.

В Областна администрация на Пазарджик са постъпили и две жалби срещу горецитираното решение на Общински съвет Велинград от група общински съветници, към които е приложено писмо от 8 март т.г. от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество до председателя на Общински съвет Велинград. КПКОНПИ е приела следното: „С оглед недопускане на конфликт на интереси, какъвто би възникнал при наличието на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастността и обективно изпълнение на служебните задължения, когато възникне подобна ситуация, лицето, заемащо висша публична длъжност – в случая Тодор Ушев и/или д-р Костадин Паунов, в качеството им на общински съветници в ОбС Велинград, следва да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, на основание чл. 63, ал. 1 във вр. с чл. 65 от ЗПКОНПИ. Според разпоредбата на чл. 64 от ЗПКОНПИ при наличие на данни за частен интерес във връзка с конкретно правомощие или задължение по служба на лице, заемащо висша публична длъжност, органът по избора или назначаването е длъжен да направи отвод на това лице“. Двамата общински съветници, гласували „за“ при приемане на решението на Общински съвет Велинград, а именно Тодор Ушев и Костадин Паунов, не са имали право да участват в гласуването по тази точка от обявения дневен ред и е следвало да се отведат от гласуване, поради наличие на конфликт на интереси. Тодор Ушев е действащ управител на МБАЛ „Здраве-Велинград“ ЕООД, а Костадин Паунов е действащ управител на частното „ДКЦ 1 Велинград“ ЕООД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!