Напрежение във Велинград заради готвена смяна на шефа на болницата

От "Продължаваме Промяната" подозират приватизация от частен инвеститор

Диана Варникова 22 февруари 2023 в 15:03 2696 0

болница

Снимка Диана Варникова

МБАЛ Велинград

За пореден опит за овладяване на общинската болница във Велинград сигнализираха от ПП „Продължаваме Промяната“ в Пазарджишко.

Според бившия депутат от последното Народно събрание Петър Куленски кметът на общината д-р Костадин Коев, избран от ГЕРБ, е поискал като извънредна точка на заседанието на Общинския съвет на 23 февруари т.г. да бъде включено предсрочното освобождаване на управителя на здравното заведение д-р Данчо Гурдев. Мотивът е постъпил сигнал за злоупотреби.

Междувременно д-р Гурдев е представил в общината поисканите от него обяснения заедно със счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите на болницата към 31 декември 2022 г.

Освен това още през декември 2022 г. той е сигнализирал писмено министъра на здравеопазването, парламентарната комисия по здравеопазване, областния управител на Пазарджик, Общинския съвет и кмета на Велинград за съмнения за извършвани финансови злоупотреби и е поискал Изпълнителна агенция "Медицински надзор” да извърши проверка на лечебното заведение.

Заповедта за такава извънредна проверка е подписана на 1 февруари т.г., одитът е извършен и обхваща периода от 1 януари 2019 г. до встъпването в длъжност на д-р Гурдев на 6 юни 2022 г., както и след това до януари 2023 г. От болницата са иззети голям брой документи. Очаква се докладът на ИА "Медицински надзор".

Дали тъкмо очакваните резултати от проверката не са причината за "извънредното" желание на кмета Костадин Коев да освободи предсрочно д-р Гурдев, питат от „Продължаваме промяната“ и припомнят, че през декември 2022 г. е направен опит за отстраняването му.

Тогава искането за оставката на управителя на общинската болница беше внесено от общинския съветник Костадин Паунов, без да декларира конфликт на интереси - той ръководи звено в конкурентното лечебно заведение във Велинград, което се намира на метри от общинската болница и дори е регистрирана на същия адрес във Велинград.

Впрочем и до днес не е ясно как собственикът на частната болница е придобил посочената сграда, която е била общинска собственост и част от общинското здравеопазване. През декември м.г. масовото недоволство на медиците от общинската болница и на граждани осуети освобождаването на нейния управител.

Сега само за един ден в подкрепа на д-р Гурдев са се подписали почти 200 работещи в лечебното заведение и над 200 граждани. Медиците подготвят протестни действия, ако управителят на болницата въпреки всичко бъде сменен.

Проверка на „ OFFNews“ в Общински съвет-Велинград показа, че на утрешното заседание на общинския съвет в дневния ред има точка за отчет за дейността на общинската болница, по която трябва да докладва управителят й д-р Данчо Гурдев.

Кметът на курортната община д-р Костадин Коев не бе открит за коментар. За четвъртото тримесечие на 2022 г. МБАЛ-Велинград е с положителен резултат въпреки тежката икономическа обстановка. Отчетените приходи от продажби на услуги са в размер на 2 046 367 лв. Обичайните разходи са в размер на 1 982 849 лв. Отчетеният резултат е печалба от – 63 519 лв., пишат в подкрепа на сегашното ръководство работещи в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови