Доц. Ангел Кунчев: Няма замърсени или затворени плажове

„Не мога да си обясня защо хората мислят, че ще скрием замърсяване. Нито имам хотел, нито съм концесионер на плаж“, посочи главният държавен здравен инспектор

OFFNews 23 август 2023 в 10:39 562 1

Ангел Кунчев

Снимка БТА

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„В момента няма замърсени плажове. Цялата информация, която ние получаваме, се качва в сайт на Европейската комисия, където може да се види във всеки един момент на какви условия отговаря плажът. Възможно е да се получи временно замърсяване."

Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в коментар за чистотата на водата и плажовете по българското Черноморие.

"В началото на сезона имаше замърсяване по Северното Черноморие. След 24 часа видяхме, че пробите се нормализираха. Няма установена норма за замърсяване. Ешерихия коли и ентерококи са индикативни показатели, които сочат, че може да има замърсяване“, допълни доц. Кунчев.

В средата на август проучване на Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“ за чистотата на родните плажове показа, че от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие 7 са мръсни. На Попския плаж в Царево изследването установи превишение на нормите за ешерихия коли четиридесет и един пъти.

„Ще вземем проби и ще видим какво ще излезе. Възможно е. Не поставям под съмнение нито правото на всяка една организация да прави изследвания за собствена сметка, нито квалификацията на хората, които са го правили. Не се спазва методиката, а тя е много важна. Ние също можем да хванем едномоментно на някой плаж, както те са го направили след обилни валежи. Разберете, всичко, което е по повърхността се влива еднократно в морето много бързо, но морето е голямо, разрежда и се самопочиства, подчерта главният здравен инспектор.

Залисано в нападки, МЗ забрави грижата за здравето. Час по-скоро заедно да проверим фекално ли е морето!

Той съобщи, че ден след получения сигнал за Попския плаж съвместна група на РЗИ и местните власти е посетила района, за да търси заустване.

Аз не виждам там къде може да има заустване, като нищо не работи, защото големият комплекс е незавършен, обясни главният здравен инспектор и допълни - Не мога да си обясня защо хората мислят, че ако има замърсяване, ние ще го скрием. Защо да го крием? Нито имам хотел на морето, нито съм концесионер на плаж. Ако има замърсяване, то ще се види, а колкото повече мълчиш – толкова по-зле, коментира той.

МЗ отрича за замърсяване по плажовете: Такива новини нарушават спокойствието на туристите

Той каза още, че е имало случаи на затваряне на плажове, без да е налице наднормено замърсяване, защото е била получавана информация за аварирала пречиствателна станция, но това лято такъв случай не е имало.

"Водата е кристално чиста!", или как РЗИ няма шанс да открие в Черно море нещо, което не търси

„Ние изследваме 116 пункта по цялото Черноморие. Взимаме минимум по 16 проби на сезон. Като се започне от края на май месец до септември минимум по 16 пъти от тези 116 пункта взимаме проби, което прави около 1800 проби. Ако се хване отклонение, задължително след 24 часа се прави нови проба, за да видим откъде идват нещата“, обясни Кунчев.

За летните вируси

Аз лично, за 30-годишната си практика, не знам за случай. при който някой да се е разболял от каквото и да е заболяване, попадайки в морската вода или гълтайки морска вода по случайност. Летни вируси има всяка година. Много е характерно, че те се появяват при най-високи температури. Най-често се предават през храна, замърсена вода, замърсени ръце или въздушно-капков път. Преминават бързо, но са неприятни, подчерта доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!