ВАС окончателно отказа убежище на руснака дисидент Александър Стоцки

OFFNews 30 май 2023 в 09:50 3554 10

Стоцки

Снимка Фейсбук

Александър Стоцки

Върховният административен съд окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна страната си веднага след нахлуването в Украйна и протестира срещу войната и срещу режима на Владимир Путин. Стоцки настояваше, че ако се върне в Русия, ще бъде репресиран или пратен на фронта.

Решението на ВАС предизвика вълна от гневни коментари и съпричастност към момчето в социалните мрежи.

Това е третото решение на българска институция - преди това Държавната агенция за бежанците, а след това и Административният съд София-град постановиха, че няма опасност за него, защото в Русия има демократични институции. 

Сега ВАС приема, че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, за да му бъде даден статут на бежанец. Според съда няма как руснакът да получи и хуманитарен статут, защото не е бил принуждаван да напуска Русия, направил го е доброволно, а официалната власт там нямала отрицателно отношение към него, съобщи "Лекс".

През последните месеци Стоцки участва в няколко протеста срещу войната в Украйна, включително и пред посолството на Русия, а Сдружение "За свободна Русия" проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище, както на него, така и на всички противници на войната и Путин.

Младият мъж описа и историята си така - напуснал е Русия още на 25 февруари м.г. и е дошъл със самолет у нас и едногодишна виза. Военната си служба отслужил през 2015-2016 г. в сапьорни войски като оператор на акустични системи, което не налагало използване на оръжия, а през 2021 г. завършил Московския градски университет със специалност учител по гражданска безопасност. В края на 2021 г. намерил призовка от армията, а по-късно още две, които скъсал и изхвърлил. Още в началото на нахлуването на руските войски в Украйна, тръгнал за България, защото се страхувал, че ще бъде мобилизиран и ще бъде принуден да се сражава. Пред ДАБ той обяснил, че се страхува, че ще бъде вкаран в затвора заради политическата си дейност и това, че е противник на войната. Стоцки е участвал и в няколко протеста против властта, като казва, че някои от приятелите му, които са присъствали с него, били задържани и обвинени за незаконно участие в тях. Мъжът е бил и наблюдател на изборите към щаба на московски опозиционни политици, но не членува в партии, а е бил само поддръжник на платформата "Умно гласуване" на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора. 

Сега ВАС намира, че Стоцки не е представил доказателства за предприети срещу него репресии, а страхът от бъдещи не е обоснован. Хуманитарен статут не може да му бъде даден, защото се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства – смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне и пр. Случаят на руснака не е такъв.

Според съда справките, предоставени от ДАБ, отнасящи се до актуалната обстановка в Русия, се казва, че "положението в страната не се е променило драстично в негативно отношение през последните две десетилетия; въпреки някой по-строги политики, целящи консолидирането и централизирането на властта в ръцете на управляващата партия, има изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото; проблемните сфери, които се забелязват от международните наблюдатели, често включват негативното отношение на властта и голяма част от обществото към опозиционните "прозападни" политици, ЛГБТИ- активистите и външно финансираните неправителствени организации; службата в руската армия е процес, който търпи бавни промени през последните десетилетия, с цел професионализирането ѝ, и създаването на корпуси от платени войници и резервисти; в хода на войната в Украйна и наложените международни санкции пред страната стои основният проблем с осигуряването на свежи валутни и финансови капитали за поддържане икономическа стабилност, а за обществото - проблемът с постепенното спадане на жизнения стандарт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

30.05 2023 в 15:47

ВАС са си гербопитеци, н@дупени към кремъл, като дон каскетон. Трябва да се рине с голямата лопата във всички държавни институции и министерства.

2073

7

Johnny B Goode

30.05 2023 в 14:56

Съдиите и те "борци за мир".
Чудно ми е някои хора не ги ли е срам като се погледнат сутрин в огледалото.

705

6

Деспин Митрев

30.05 2023 в 12:15

Върховният Административен съд трябва да бъде изпратен в Гуантанамо, за разследване на колаброционизъм с фашисткия режим в Москва. Също е добре Международния Наказателен съд в Хага да издава заповеди за арест и на колаброционистите(висши български магистрати) на престъпника от Кремъл!!!

4638

5

Того

30.05 2023 в 11:19

България е варварска държава, защото има варварска съдебна система, която не зачита човешките права. Докато в съдебната система се подвизават стари комунистически съдии, които дори преподават и обучават младите колеги, ще има и подобни на горните присъди. Лустрация на съда и прокуратурата!

345

4

Джендо Джедев

30.05 2023 в 11:11

Явно дембелите от ВАС не четат новини...

936

3

escrin

30.05 2023 в 10:57

"страхът от бъдещи репресии не е обоснован"

Ето какви корифеи на юридическите науки и истински професионалисти обитават съдебната система у нас.
Дори не ми се вярва, че геният измислил тая диващина има някаква политическа мотивация, по-скоро просто е мега тъпо парче.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки