Руснаци излязоха на протест в София срещу Путин и войната

Георги А. Ангелов 08 март 2022 в 14:59 4398 11

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Аз съм тук, за да покажа на българите и руснаците, че не всички руски граждани поддържат войната. Аз се обявявам срещу агресията на Путин в Украйна и искам да привлека вниманието към хората като мен, които сме срещу агресията на Путин. Това каза пред OFFNews Евгений Чупов, един от руснаците, живеещи в България, които излязоха на протест в София.

Акцията беше пред руския културно-информационен център на ул. "Шипка". Там, където преди 4 дни излезе да протестира сама Ана Стоева, а днес хората бяха много повече. 

В началото на протеста имаше малък проблем с полицията, според която заявеното място на протеста е на тротоара от другата страна на улицата, но в крайна сметка униформени и демонстранти се разбраха. 

Повечето от тях носеха саморъчно направени плакати, украсени с цветовете на украинското знаме – синьо и жълто. На тях се четеше: „Аз съм рускиня и съм против Путин. Не оставайте безразлични!“; „Аз съм от Русия. Аз съм против Путин. Аз съм против войната. Обичам Украйна“; „Не на войната“ и др.

„Обявявам се срещу агресивните действия на Руската федерация в лицето на диктатора Владимир Путин. Аз съм срещу войната, защото това е против моите морални принципи. Имам много приятели в Украйна, както повечето обикновени руснаци. За мен случващото се там е откровен позор. Действията срещу Украйна не могат да се опишат. Бях потресен, когато всичко това започна. Не можех да повярвам“, каза и Александър Стоцки. 

Протестът е организиран от движението „За свободна Русия“. То беше учредено през февруари от пребиваващи в България руснаци, които се обявяват против политиката на Кремъл.

Чупов е един малкото руснаци, получили политическо убежище в България. Той успява да избяга от арест в Москва, тъй като работи с организацията на затворения руския опозиционен лидер Алексей Навални. Чупов забелязва в социалните мрежи, че повечето руснаци поддържат Путин и войната, което според него се дължи на разгръщането на пропагандата и повишената агресия на полицията при протестите в Москва и Санкт Петербург. Малкото протестиращи са и заради новите руски закони, според които, ако човек се изказва срещу войната или съобщава новини от Украйна, може да бъде вкаран в затвора за 15 години. В Русия, ако застанеш навън с плакат, за властите ставаш екстремист и престъпник, не е като в Европа, обърна внимание Чупов. 

Неговите очаквания са песимистични, но смята, че санкциите ще имат ефект и ресурсите на Путин за водена на война ще свършат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

10

Интересно е Коцето Копейкин кво е правил при Микрофонова на 1 март?

2744

9

AAA

08.03 2022 в 16:50

Тука в коментарите имам в предвид ;)

-8580

8

Пиши от един профил бе. Тука има нови дето още не знаят че един трол от Владиславово спами от 10 профила про-расийска пропаганда.

2744

7

AAA

08.03 2022 в 16:49

Това е предизборната кампания на възраждане ХА ХА ХА

2744

6

AAA

08.03 2022 в 16:47

Тия където подкрепят Лилипутин са два вида :
Много прости хора , но те нямат вина за това .
Другите са платени и преследват политически интереси .
Те тия вторите са за клатене

11178

5

Крушата

08.03 2022 в 16:17

Комплексиран Алкохолик

08.03 2022 в 15:31

Звучи като, че си фен на "кадировските башибозуци".
И май това е някаква твоя собствена, интимна фантазия с "кадировските башибозуци".

75

4

230 млрд баксов

08.03 2022 в 16:04

Който се изкаже против войната, той е опасен престъпник и ще лежи 15 години в затвора за своите престъпления.
А който бомбардира жени и деца в Харков, е герой, патриот и спасител на света.

-8580

3

zuljin е бил на колене в центъра на Грозни и той да протестира пред кадировските башибозуци.

-2175

2

IvanGrozn

08.03 2022 в 15:12

Да бе. Цели петима разумни руснаци. Нямам никакви надежди за руснаците. Много се издъниха и започва вече да няма връщане назад.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика