КПКОНПИ следила магистрати от клуба на Нотариуса със СРС-та

Парламентът изслуша "Антикорупционен фонд" за Нотариуса и частния ''клуб за магистрати''

Ружа Райчева 15 февруари 2024 в 16:30 11497 0

Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков в парламента

В Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е имало разработки на магистрати, действали в обкръжението на Мартин Божанов-Нотариуса. Прилагани са специални разузнавателни средства. Няма доказателства за резултатите от разработките.

Това заяви старшият правен съветник на “Антикорупционен фонд” Андрей Янкулов по време на първото заседание на временната комисия за разследване на действията групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса.

"В КПКОНПИ е имало много разработки на такива случаи с магистрати. Прилагани са специални разузнавателни средства. Но до какво се е стигнало - никой не знае. Дали не е използвано за натиск и шантаж, защото очевидно няма други реални резултати”, попита Янкулов.

"Разрешенията за използване СРС-та за последните години са около 180. Тоест - не са чак толкова много. Tрябва одит, за да се види как са минавали тези разрешения", каза юристът.

Депутатите изслушаха Янкулов, Николай Стайков и Бойко Станкушев от "Антикорупционен фонд". Преди началото на изслушването председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) каза, че по време на трите месеца, в които тя ще заседава, ще бъдат чути хората, които са били пренебрегнати до момента.

Той каза, че е видял списъка с членовете на т. нар. “клуб за магистрати” на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов и че на свой ред ще го представи на комисията. Уточни само, че имената са около 10.

Минчев заяви, че ако се окаже, че има връзка между кръга около Нотариуса и Петьо Еврото, тя ще се разследва. Невена Зартова също ще бъде поканена на изслушване. "Обстоятелствата водят до мисълта, че разплитащите случая са тежко оплетени", каза Никола Минчев в началото на заседанието.

Организирана група за натиск на магистрати, медии и полиция

Разследващият журналист Николай Стайков разказа, че при разследването на Божанов е проличал изключително професионалния подход му към “клиентите” и доброто познаване на начина, по който работи спецправосъдието. В разказите си пред АКФ Божанов е наричал съдия по малко име.

“Говорим за една организирана група за оказване на натиск между магистрати, медии, полиция и много, много други институции, и то не в полза на правосъдието”, заяви Стайков.

Според него освен прокуратурата, ДАНС и НАП също трябва да бъдат проверени относно действията си по казуса. 

Чак служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е проявил интерес по темата с Божанов, каза Николай Стайков. По думите му събраната от Рашков информация отишла в ГДБОП, където не се знае какво се случило.

"Това, което осветихме от АКФ, е работеща система за влияние в съдебната система. След нея започна да идва много информация от подобен тип, и за въпросния клуб. Отидох и го видях, но за разлика от Осемте джуджета - нямаше свидетел, който да потвърди какво е станало там. Затова и не публикувахме нищо през 2021 г.", обясни Николай Стайков.

Там имало устройство за отваряне на врати и множество камери.

Връзка между Пепи Еврото и Нотариуса

Андрей Янкулов посочи, че през 2020 г. АКФ се е занимавал с групата за натиск в съдебната власт около Петьо Еврото.

"Връзката между тези групи е фактическа - на отношения между техните лидери. Предметът на изясняване на обстоятелствата около покойния Божанов трябва да се разшири до изчезналия Петьо Петров”, призова адвокатът.

Янкулов заяви, че в нито един момент не е бил направен анализ на това какво се случва с иззетите веществени доказателства от спецпрокуратурата през годините. Той напомни, че след излизането на разследването за Осемте джуджета през 2020 г. Върховната касационна прокуратура е установила незаконни практики при разпореждания с веществени доказателства, но че оттам нататък - задънена улица.

Според него има опасност тези незаконни практики да станат повсеместни в съдебната система. Той призова за пълен одит за дейността на КПКОНПИ през годините, в допълнение на дейността на НАП и ДАНС.

Жената на Нотариуса вероятно е работила зад бара в "клуба за магистрати"

Кой е Мартин Божанов-Нотариуса?

След убийството на Нотариуса стана ясно, че той е оказвал нерегламентирано влияние върху съдебната система в т.нар. си "частен клуб за магистрати". Разследващият журналист Николай Стайков разкри, че "SS club" е на пешеходно разстояние от сградата на Специализираната прокуратура и че там се е ходило само с членска карта. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че разполага със списък с всички членове на въпросния клуб, но не го показа. 

През миналата седмица Софийската градска прокуратура (СГП) започна ревизия на дела, където през последните 20 години са били подавани множество сигнали за Мартин Божанов.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов обвини предшественика си Иван Гешев във връзка с групите за задкулисно влияние върху съдебната система, свързани с Нотариуса и укриващия се бивш следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Правосъдният министър Атанас Славов също обвини бившия главен прокурор във връзки с Нотариуса, а Гешев на свой ред се закани да го съди за клевета

Съдия Владислава Цариградска разказа за нейния сблъсък с Божанов и методите му. Тя твърди, че той се е представял като близък на председателя парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и бившия главен прокурор Иван Гешев.

След изслушване на Сарафов и журналиста от "Антикорупционен фонд" Николай Стайков Висшият съдебен съвет (ВСС) създаде временна комисия с цел да изясни казуса с Нотариуса. Стайков каза, че трябва да се провери дали Мартин Божанов е бил информатор или е сътрудничил на Министерството на вътрешните работи (МВР).

В момента там се прави проверка дали Божанов е изнудвал гръцки бизнесмени. Сигналът за имотен спор е подаден в ГДБОП. МВР проверява какво е било евентуалното участие на адвоката на Божанов – Велимир Атанасов в схемата.

Вчера ръководителят на СГП Невена Зартова подаде оставка, както и зам.-районните прокурори. Стана ясно, че Невена Зартова от години се познава и е в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен за сътрудник на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Тя твърди, че "никога не са разговаряли за производства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки