Прокуратурата повдигна обвинение на директора на Агенция 'Митници' за ОПГ (обновена)

Според адвоката на Петя Банкова е бил извършен обиск и в дома на подалия оставка Живко Коцев

OFFNews 04 април 2024 в 15:42 7228 4

прокуратура

Снимка Интернет

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за организирана престъпна група на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и още трима души след вчерашната акция на ДАНС в агенцията. ОПГ е за търговия с влияние, контрабанда, подкупи, съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина, цитирана от БТА.

Банкова е с мярка за неотклонение "задържане под стража за 72 часа". Същата мярка е постановена и за другите трима - Стефан Димитров, Марин Димитров и Николай Николов. Последният според "24 часа" е Николай Николов-Паскал, един от големите контрабандисти на цигари. Той фигурира в списъка със задържаните само с инициалите Н. Н. 

Според обвинението престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Адвокат Натина посочи, че Банкова не познава хората, с които е обвинена, че е участвала в ОПГ. И уточни, че тя е назначена в Агенция "Митници" на 8 август 2023 г. Освен това според защитника на Банкова не е посочен лидер на престъпната група, а тримата обвиняеми с Банкова са задържани.

Натина потвърди, че при вчерашната акция са арестувани 10 души, но само четирима са с обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Заместникът на Банкова - Людмил Маринов, е освободен.

По думите на адвоката е "бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев", който по-рано през деня подаде оставка.

"В неформален разговор служители на КПКОНПИ ми казаха, че е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР. Предвид начина на работа в момента е много вероятно и той да бъде задържан", заяви Натина.

По-късно от СГП уточниха, че в хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели. 

Обвинението срещу четиримата е за участие в организирана престъпна група, като тя е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, допълват от СГП.

Акцията е заръчана от Комисията за противодействие на корупцията по данни на ДАНС.

При акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в София и Хасково, която по неофициална информация е заради разследване срещу Николай Николов-Паскал, бяха извършени претърсвания, в това число в кабинета и дома на директора на митниците Петя Банкова

"Преди няколко години Пламен Тончев (ръководителят на ДАНС - бел. ред.) реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", обяви Банкова вчера.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев също коментира. Според него, ако не се намерят солидни доказателства, операцията е за сплашване.

"Аз силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Ако няма наистина сериозни доказателства, които да излязат наяве в края на тази акция, за мен тя е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича каналите на контрабандата и уволни 20 митничари по сигнали на чужди служби", изтъкна шефът на МФ, което е принципал на агенцията.

Премиерът в оставка Николай Денков пък посочи, че има слухове как ДАНС прикрива канали за контрабанда на наркотици. И също изрази подкрепата си за Петя Банкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

4

nms

05.04 2024 в 08:00

Всички знаем коя е ОПГ- пътя на копринката, наркотици и контрабандни цигари.

723

3

user4eto

05.04 2024 в 07:44

Агенция митници, започна да залавя и спира повече от всякога контрабандна стока и наркотици. И о, чудо... пркурватурата изведнъж проработи. Само, че не както се очаква. Прокурватурата проработи в полза на мафията. Да бъде оставена да си върши престъпната дейност.
Хвала на таквиз прокурори, дано дойде момент в който ще си платят масрафите по най-жестокия начин.

22548

2

dolivo

04.04 2024 в 19:59

ей много хитри бе!

жертват няколко от корумпетата си, пакетирайки ги с неудобната шефка

1000

1

Win

04.04 2024 в 18:38

Борисов се беше разсърдил преди време за несъгласувана смяна на митница Бургас.Явно митниците са му важни и реагира с бухалките си

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки