СГП е прекратила дело срещу Петьо Еврото, било водено тенденциозно

OFFNews 19 февруари 2024 в 20:58 7372 3

прокуратура

Снимка Архив

Софийската градска прокуратура е прекратила делото срещу Петьо Петров-Петьо Еврото, ръководено от районната прокуратура, защото е било тенденциозно насочено срещу дискредитирането на магистрати.

Това се разбира от съобщение на СГП, която публикува 33-страничното постановление на обвинителя Йордан Петров. Той е прекратил делото на 13 октомври 2023 г.

В документа се твърди, че производството е тръгнало по спешност след разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев, защото бил убеден, че Еврото му написал заплашително писмо. Въпросната бележка Гешев получава миналата пролет след посещение в САЩ. Дни преди това до колата му избухна взрив, за който Гешев е убеден, че е неуспешен опит да бъде ликвидиран. След това дълго се говореше за неговото емоционално състояние. Дори ВСС изслуша трима свидетели по този повод.

Районният прокурор Константин Сулев, който е привлякъл като обвиняем Петьо Еврото за изнудване и незаконно снимане, по-късно е обвинен в длъжностно престъпление. 

Делото е образувано на 29 септември 2023 г. "след неоснователно самосезиране на районната прокуратура по публикация в медиите, придружена със снимков материал", съобщават от СГП. В документа се твърди, че производството е тръгнало по спешност след разпореждане свише.

Въпросният снимков материал най-вероятно е ръкостискането на бившият заместник на Иван Гешев - Борислав Сарафов и Петьо Петров в ресторанта "Осемте джуджета". По-късно Сарафов обясни, че бил извикан в заведението от Гешев, който не се появил, а заместникът му се оказал в капан. Той обясни, че за разлика от шефа си не бил приятел Еврото, въпреки че го познавал.

"Производството е провеждано от СРП въпреки че не е било в нейната компетентност, което е в нарушение на закона. Разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на Софийска градска прокуратурата, както е следвало да се действа по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс. Впоследствие е била създадена допълнителна организация делото да бъде държано далеч от компетентната Софийска градска прокуратура", обясняват от градската прокуратура.

По сигнал на Висшия съдебен съвет СГП е изискала материалите по делото за служебен контрол. Вместо да бъде изпратено на СГП, делото било насочено към Върховна касационна прокуратура. ВКП установила нередности и на свой ред е пратила делото по компетентност на СГП, пише още в съобщението.

И се допълва, че междувременно СРП, в условия на установяване на нейни нарушения, изпраща непълни копия на делото на СГП, но не за извършване на служебен контрол, а по компетентност. Разследването по това дело продължава под надзора на СГП, независимо от тиражираното месеци наред в медиите, че е прекратено.

Също така от делото са отделени материали, по които градската прокуратурата е извършила пълна и цялостна проверка на действията на наблюдаващите прокурори от СРП по конкретното досъдебно производство, за да се установи дали са извършени престъпления. При повечето прокурори производството е прекратено заради липса на основание за търсене на наказателна отговорност. При други обаче са налице доказателства за "необичайна ангажираност" със случая, което поражда съмнение за манипулиране на процеса и може да доведе до миниране на производството.

Подобни практики са една от причините през февруари т.г. да бъде разпоредена цялостна проверка на воденето на преписки и досъдебни производства в Софийската районна прокуратура.

По предложение на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов още през октомври м.г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу доскорошния административен ръководител на СРП Невена Зартова, по което предстои да се произнесе Висшият прокурорски съвет, напомнят от СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

20.02 2024 в 14:34

И сега, не рабрах, Еврото ще бъде ли разследван или е чист, като сълза и може да се прибира и да поеме и клиентите на Нотаруса?

135

2

Far Rider

20.02 2024 в 12:27

Мдааа, гарван гарвану око не вади!

22548

1

dolivo

19.02 2024 в 21:49

хахаха, ба си дебилите
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика