СРС отмени заповедта за ареста на Бабикян след заливането на руското посолство с боя

Заповедта за задържане на Николай Хаджигенов вече е отменена

Ружа Райчева 16 април 2024 в 17:05 34732 1

Арестът на Арман Бабикян

Снимка Николай Хаджигенов/Фейсбук

Арестът на Арман Бабикян

Софийският районен съд отмени заповедта за ареста на пиара Арман Бабикян след акцията със заливането на руското посолство с червена боя, съобщи адвокат Николай Хаджигенов в социалните мрежи. 

Лидерите на гражданското движение "Ние идваме!" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха задържани от полицията, след като заляха знака на руското посолство с червена боя на 8 април 2022 г.  

Днес Хаджигенов обяви, че след 2 години "дълго и мъчително ходене напред-назад по инстанциите" и заповедта за задържане на Арман Бабкиян е отменена с влязло в сила решение по КАХД 734/2024г.

Мотивите на решението на Софийския районен съд (СРС) са общо 6 страници, пише адвоктатът. 

"В противоречие с приетото от СРС настоящият съдебен състав намира, че оспорената заповед е издадена при допуснати нарушения на административнопроизводствените правила, довели до постановяване на един незаконосъобразен акт. Лаконично отразените фактически основания за задържането не позволяват да се разбере въз основа на какви факти административният орган е направил своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на задържаното лице в извършване на конкретното престъпление по чл. 325, ал. 1 НК.

Съгласно чл. 30, ал. 1 от Конституцията на Република България всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. Алинея 2 предвижда, че никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед или обиск или на друго посегателство върху личната неприкосновеност, освен при условията и по реда, определени със закон. Съгласно чл. 30, ал. 3 единствено и само в изрично посочените от закона неотложни случаи компетентните държавни органи могат да задържат граждани, за което незабавно се уведомяват органите на съдебната власт. В срок от 24 часа от задържането органът на съдебна власт се произнася по неговата законосъобразност", пише Николай Хаджигенов. 

Неговата заповедта за задържане също е отменена, но преди време. Първо Софийският районен съд (СРС) отменил заповедите за задържане и на двамата, но после Върховният касационен съд (ВКС) ги върнал на СРС заради "процедурни нарушения", заяви пред OFFNews адвокат Хаджигенов.

Той обясни, че неговата заповед за задържане в крайна сметка е била отменена по-рано от тази на Бабикян, след което е успял да осъди СДВР заради ареста си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). В момента чака насрочване на съдебно заседание пред Върховния административен съд (ВАС), уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10000

1

„Всички хора носят радост и спокойствие… Някои като пристигат, а други като си тръгват…“ (Муцинка Фешънлиева)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки