Съдия Цариградска: Не само прокуратурата, но и службите са осигурявали чадър над Нотариуса (обновена)

Вчера тя получила имейл със заплаха, че "ако не млъкне, семейството ѝ ще се окаже на дъното на язовир с бетонирани крака''

Ружа Райчева 22 февруари 2024 в 16:44 9496 1

Владислава Цариградска

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Владислава Цариградска

Нищо лично към г-жа Невена Зартова, но подозирам, че тя лично е допринесла за това Мартин Божанов да добие този демоничен образ пред българското общество чрез осигуряването на прокурорски чадър от него. Той не е само прокурорски, подозирам, че е и чадър на службите.

Това заяви съдия Владислава Цариградска по време на изслушване във временната парламентарна комисия за разследване действията на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. След убийството на Нотариуса съдийката разказа за нейния сблъсък с Божанов и методите му на изнудване. Цариградска твърди, че Нотариуса се е представял като близък на председателя парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и бившия главен прокурор Иван Гешев.

На предходното заседание на комисията старшият правен съветник на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов съобщи, че в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е имало разработки на магистрати, действали в обкръжението на Нотариуса. Прилагани са специални разузнавателни средства. Няма доказателства за резултатите от разработките. Освен това по време на заседанието стана ясно, че освен в ГДБОП съпругата на Мартин Божанов най-вероятно е работила зад бара на т.нар. "клуб за магистрати" SS.  

На днешното изслушване Владислава Цариградска отказа да седне до подалата оставка шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, която също е в парламента, за да бъде изслушана. Зартова подаде оставка, след като стана ясно, че от години се познава и е в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен за сътрудник на Нотариуса. Тя обаче бе категорична, че двамата "никога не са разговаряли за производства"

По време на изслушването си Цариградска заяви, че мафиотската структура около Нотариуса е функционирала не само в рамките на съдебната власт, но и със сериозно политическо влияние и медийно участие. По думите ѝ в прокуратурата е налице злоупотреба чрез бездействие, както и с репресивно образуване на производства.

Тя разказа, че от нея се е поискало да се отведе от дело през 2019 г., в което участвал и Нотариуса. През януари 2020 г. на поредното съдебно заседание по делото тя била заплашена чрез "поздравления" до семейството ѝ, които всъщност били предупреждения. 

"Това искане за отвод бе официално поставено много дръзко и с клетви. Отправени бяха поздрави до семейството ми, но това бяха предупреждения. Включително един от хората ми говореше как е бил в инвалидна количка, като ми намекваше какво може да се случи с мен. Освен Нотариуса в тази дейност участваха адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков, както и Невена Зартова", разказа Цариградска. 

Тя заяви, че след това ѝ е била назначена физическа охрана в продължение на 6 месеца. През 2023 г. Цариградска е поискала проверка дали не е контролирана "с тайни способи", но и до днес няма отговор на този въпрос. По-късно Цариградска уточни, че човекът, заплашил я с инвалидна количка, е цивилен гражданин, но отказа да му каже името. 

Съдията Цариградска допълни, че през ноември 2023 г., когато още е жив Нотариуса, е поискала да разбере какво в крайна сметка разследва прокуратурата и дали са взети мерки за нейната защита. 

"Всеки, който разбере това, което успях да науча аз за тези 4 г. частно разследване, би имал основание да счита, че е изложен на риск. Тези групировки действаха с подкрепата на тежката криминална престъпност и смъртта му (б.а. на Мартин Божанов) определено сочи това", каза Цариградска. 

Прокуратурата е отговорила на съдията, че ще пречи на разследването. "Това, което знае българската прокуратура, не иска да го знаете и вие", заяви тя. 

"Ако аз умра - нищо от това, което съм казала пред прокуратурата, няма да може да бъде използвано. Важният въпрос е кой не иска аз да имам достъп до материалите, за да изоблича бездействието срещу много други лица (...) Мисля, че преди мен трябваше да бъде г-н Сарафов", посочи още Владислава Цариградска.

Съдия Цариградска съобщи, че вчера е получила имейл с предупреждение, че "ако не млъкне, ще семейството ѝ ще бъде на дъното на язовира с бетонирани крака".

"Мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия!", отговори Цариградска на множеството депутатски молби да назове конкретни магистрати и политици, действали в кръга на Божанов. Тя отказа да ги назове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

1

REXX

22.02 2024 в 18:32

Пичове, няма по-голям противник на бойковщините и пеефщините в съдебната система, ама да ми се издига тая мутраджийска съпруга за знаме на борбата за нормализиране на съдебната система ми идва в малко повече. Мъжа и Марио Бировски и брат му Иво Бировски са две от най-гнусните и брутални плевенски мутри които може да си представите. Сигурен съм че половината от заплахите към нея са измислени, а с Нотариуса най вероятно не са се разбрали за пари. Съдебната ни система е гнус отвякъде, но тая не е по - различна от Еврото и Гешев.
 
X

Да помогнем на украинските деца!