Прокурор Зартова била приятел със сътрудника на Нотариуса, но никога не обсъждали работата му (допълнена)

Шефът на СРП в оставка ходила в ресторанта "Осемте джуджета", била изненадана от много неща, но би ги споделила само при разследване

OFFNews 14 февруари 2024 в 19:52 12151 5

Зартова

Снимка Архив

Невена Зартова

Бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова от години се познава и е в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен за сътрудник на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Но никога не са разговаряли за производства.

"Не го крия от никого. Поддържахме семейни приятелски отношения, никога не е ставало въпрос за някакви конкретни производства, напротив, умишлено сме ги избягвали", обяви Зартова пред БНТ.

Сблъскала се с името на Нотариуса едва след разкритията на Антикорупционния фонд от 2021 г.

"Никога преди това не е ставало дума за това лице. При най-малкия намек за съмнение веднага бих реагирала. Моята съвест е абсолютно чиста както пред колегите, така и пред обществото. Контактите ми с Велимир Атанасов почиват на чисто приятелска основа", посочи Зартова.

Пред бТВ обаче каза, че е виждала Нотариуса два пъти след 2022 година, когато е подавал две жалби в прокуратурата.

"Той е идвал тук при мен с настойчивото желание да му бъдат снети обяснения. Аз му обясних, че е назначена проверка, че от прокурора зависи реално кога ще му бъдат снети тези обяснения", обясни тя.

И допълни, че СРП не е била контролирана от Нотариуса, поне докато тя е била начело. Градската прокуратура не е изземала дела, свързани с Божанов. От думите й стана ясно още, че не е от контингента на посещавалите клуба на Нотариуса. Не е изненадана обаче, че заведението съществува заради историята с "Осемте джуджета". А на въпрос била ли е в ресторанта, който е в непосредствена близост до сградата на Софийския районен съд, отговори:

"Била съм там да обядвам и да пия кафе, но нещата, които са се случвали вътре, трябва да са в хода на едно разследване".

На въпрос на водещия дали когато е посещавала заведението, свързвано с Петьо Петров-Петьо Еврото, е виждала изненадващи неща, обясни: "Много неща са ме изненадвали там, но не това е трибуната, от която да ги споделя. Бих ги споделила в рамките на едно разследване".

Пред бТВ уточни, че кръгът около Пепи Еврото също трябва да бъде "разследван и разнищен, защото там са намесени също толкова, ако не са и повече имена на магистрати".

"Кръгът около Пепи Еврото е по-могъщ", подчерта Зартова.

Зартова изтъкна, че е проверила всички преписки, свързани с Нотариуса - общо 17, като повечето са прекратени поради изтекла давност.

"Всички са отказани или прекратени. Те са образувани в периода 1998-1999-2000 до 2017-2018 г. Двете най-нови са от 2020 и 2021 г., когато аз съм била административен ръководител. Нито една от тези 17 преписки не е била изземвана или възлагана на прокурор от отдел "Специализиран".

Районният прокурор подаде оставката си днес, както постъпиха и нейните четирима заместници. Те обаче се дистанцираха от бившия си шеф и декларираха пълната си подкрепа за и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Предстои Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да се произнесе по оставките на заместниците.

Невена Зартова не разбирала защо Борислав Сарафов и иска оставката от миналото лято. 

"Първия път го обвърза с убийството на момиче, за което категорично мисля, че не нося отговорност", каза тя.

Целта на оставката й била да осигури спокоен режим на работа за колегите си. По думите ѝ причината за напрежението са поредицата от проверки в районната прокуратура, започнали от миналата година.

"От миналото лято досега преминаха три комплексни проверки, които затрудняват работата на колегите и администрацията, в петък започна четвърта поредна ревизия", изброи Невена Зартова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

5

Муню

15.02 2024 в 09:24

Всичките не знаели какво ставало?
Закривайте прокуратурата. Глухи, слепи и негодни!!!

3251

4

динозавър

15.02 2024 в 01:01

ЗАРТОВА : По време на секс не обсъждам нотариуси.

1005

3

ПР

14.02 2024 в 21:04

Аз пък й вЕрвам напълно.Семейни дружки,другарчета,ама пък принципни-служебните дела,си оставали само служебни,нищо лично.Направо се просълзих от възхищение и умиление!

1000

2

PaulPierce

14.02 2024 в 20:22

А джукесата защо не ги е разследвала тези кръгове, а сега дава акъл?

1236

1

БотоксПутю

14.02 2024 в 20:10

"Районният прокурор подаде оставката си днес, както постъпиха и нейните четирима заместници. Те обаче се дистанцираха от бившия си шеф и декларираха пълната си подкрепа за и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов."

Без коментар.
 
X

Да помогнем на украинските деца!