Гешев извади записи и есемеси с Борисов и член на ВСС (ВИДЕО)

Главният прокурор обяви, че няма да подаде оставка и смята да довърши мандата

OFFNews 22 май 2023 в 15:45 15289 4

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Опит за овладяване на съдебната власт и заговор нарече атаката срещу себе си главният прокурор Иван Гешев на специална пресконференция, на която преди това обеща да разкрие разтърсващи данни. Част от този заговор е законът "Зарков". Но за всички български политици и академичната общност било ясно, че този закон е противоконституционен и предстои да бъде даден на Конституционния съд, "защото той ще бъде подложен на проверка". А в дъното на политическия натиск стои "лицето Бойко Методиев Борисов". Той показа и есемеси и разговори с члена на ВСС Йордан Стоев и Бойко Борисов.

"Това е политически заговор. Никога не съм си помислял да подам оставката, заплашван от някакви боклуци. Аз съм българин, мъж и магистрат, държа на думата си. Освен това съм от македонския край. Ще си довърша мандата. Аз не бягам, аз се бия", отсече Гешев.

Закрито заседание на Пленума на ВСС

Той обяви, че ще поиска следващия четвъртък да има и закрита част на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, за да предостави още доказателства в своя защита. И ще повтори хронологията на събитията, които предостави днес в продължение на почти два часа. В пространно обяснение пред медиите главният прокурор почти по часове разказа какво стои в основата на "заговора" срещу него, но отбеляза, че враговете му са много слабо подготвени юридически.

Всичко започнало с намеци, че в името на спокойствието на семейството, влизане в политиката или дипломатическа кариера трябва да се оттегли като главен прокурор. Настъпил "мотиката" и с казаното в Украйна, че Путин ще бъде предаден на Международния наказателен съд, ако стъпи на българска територия.

Заплашителното писмо

Неизвестният подател пише, че "всяка приказка си има своя край и краят на тази приказка дойде". И му се обяснява, че се е обърнал срещу тях и го призовава да "си иде с мир", за да не бъде натиснат бутонът Enter.

"Зад атентата срещу мен е възможно да стоят интереси от Руската федерация. После се случи опитът за убийство срещу мен. В деня, когато се случи, проведох разговори, помолих за линейки, защото предположих, че може да има пострадали хора. Нямам обяснение как това се случи", коментира Гешев.

Израелският експерт

В следващите дни бил ангажиран с лични проблеми, искал и да осмисли какво се случва. Получи обаждане от зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров, че е с експерт от Израел, който иска да види мястото на инцидента, за да направи предварителен анализ на ситуацията.

"Доверих се на този човек, защото познавам този експерт. Започнах да се притеснявам сериозно след неговото заключение. Разчитам на европейските служби, защото българите имаме интерес от изясняване на този терористичен акт, за мен това е опит за убийство. Предаде ми се, че мястото е много добро - завой и колата отива към бомбата, че това е многомесечна организация на знаещи и че въпреки че съм бил с бронирана кола, ако ударът е бил във вратата до шофьора или до моята, не може да каже какъв ще е резултатът. Аз не съм давал и няма да давам официални изявления към онзи момент, защото се притеснявам за децата си. При неофициална кореспонденция с някои журналисти споделих същото. Проблем на тези, които са го написали, е, че в колата е било моето семейство", изтъкна Иван Гешев.

Той напомни, че докато е бил в командировка, като главен прокурор го е замествал Борислав Боби Сарафов. Израелският експерт не е нарушил никакви законови изисквания. В следващите дни започнала медийна атака. 

Гешев призна, че в началото подценил ситуацията, защото искал първо да се погрижи за близките си, "тъй като българската държава не може бързо да реагира". Но реши да не променям програмата си, "защото не ме е страх". 

На 2 май, когато временно го замества Сарафов, замина в Турция на среща на асоциацията на прокурорите. Последвало посещение в САЩ.

"Посъветваха ме да обясня ситуацията от моя гледна точка, направих го пред БНТ. Мислех, че с това се е приключило, но то е започвало", коментира Гешев.

Сарафов пък го уверявал, че не е могъл да направи нищо.

"Реших, че има някакви емоционални причини. Разбрах, че отива при Силвия Великова, за да оправи нещата с "баданарката". Очаквал обаждане. След това излезе интервюто, в което казва, че обмисля оставката на Ясен Тодоров. Защо, питах Гешев. Той каза нещо в смисъл, че някой трябва да изгори и обяви, че няма да му (на Ясен Тодоров) иска оставката.

На другия ден обаче Сарафов направил точно това - поискал оставката на Тодоров. Когато излезе първото изявление на заместника си Гешев го помолил да обясни на колегите, че това не е война в прокуратурата, но после разбрал, че част от разговорите са били проведени пред други хора. 

Политически натиск

В четвъртък станала ясна кандидатурата на Мария Габриел, която поиска оставката на главния прокурор.

"Обадих се на Десислава Атанасова. Не е влияние да разговаряш с хора, влияние е да се поддадеш на натиск. Знаели са много малко хора, включително Бойко Методиев Борисов. Реших, че трябва да прекъсна участието си в конференцията на Европейската еврейска асоциация", разказа той.

Станало му ясно какво се случва - безпрецедентно политическо обединение. Трябвало да си прекъсне командировката. През следващите дни той убеждавал колегите си, че е готов да си подаде оставката, въпреки че нямал такова намерение. В петък видял искането на шестимата от Прокурорската колегия. Звъннал на Сарафов, който му казал, че това е положението.   

Един от тези прокурори му обяснил, че не е имало събрание и искането е направено под натиска на Сарафов. В събота Гешев се прибрал, получи заплашително писмо, че ако не си подаде оставката, някой ще натисне копчето Enter.

"Да натиска, въобще не ме интересува. Объркали са човека, объркали са тайминга, трябваше да изчакат да направят правителство, но явно са били сигурни, че ще си подам оставката", коментира още Гешев.

Последвала историята с Регентската къща. В понеделник всички заместници са били при него. Борислав Боби Сарафов също дошъл с широка усмивка. Попитал го как е. Пуснал записа. Сарафов поседял няколко минути и напуснал, вече не толкова щастлив. Заместниците също мислили, че Гешев ще си подаде оставката, а след пуснатия разговор Сарафов обявил, че се чувства застрашен и поискал охрана.

"И аз се чувствам застрашен от Лили Иванова, това е шега", каза с ирония Гешев. 

Сигналите

В следващите дни Сарафов депозирал множество сигнали срещу шефа си, основното от които е, че го е записвал. Телефонът не е СРС и това е трайна практика на ВКС, обясни Гешев.

"Някой смята, че ако този запис се покаже, ще се потвърди, че се нарушава Конституцията. Слаба юридическа подготовка, мнооого слаба", посочи главният прокурор с явен намек към Сарафов, който му бил съвипусник в школата на МВР.  

Във ВСС трябва да има магистрати, избрани от магистрати, за да се избегне политическо влияние, бе категоричен Гешев. Той декларира отново, че ще поиска отвод на част от членовете на ВСС, "които може би участват в покушението на съдебната власт".

"Тези, които направиха всичко това, са може би хората, които българите наричат олигархия. Има един плъх от 5000, но българската прокуратура може да се гордее с работата си, въпреки политическия натиск", заключи Гешев и завърши с "Бог да пази България". 

Още по темата тук, тук, тук и тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

23.05 2023 в 07:30

много си повярва тоя

870

3

Constanza

22.05 2023 в 22:52

И Руската федерация била му била организирала атентата.
Е то как да е, след като така силно им настъпи интересите, че се олюляха.

1020

2

PlamenIv54

22.05 2023 в 17:38

Очевидно страда от акутна ментална инсуфициенция. Жал ми беше за заместничките му, които 50 мин. седяха със силно завъртяни надясно глави да следят субтитрите, без да изпуснат и ред, въпреки че са ги гледали поне 5 пъти досега. Дано случат на добри масажори, за да ги върнат в кондиция.

2550

1

alfakentavur

22.05 2023 в 17:28

ПЪРВИ-И-И!

И точно днес да ви се счупят коментарите.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки