Проверяват Борисов, Габриел, ВСС и едни милиони, изнесени с Авиоотряд 28

Миналата седмица някой казал на прокуратурата за корупцията на Борисов и апартамента на Габриел

OFFNews 22 май 2023 в 13:11 19626 1

Борисов и Габриел
Борисов и Габриел.

Българската прокуратура през миналата седмица е получила дълъг списък от сигнали за престъпления на хора от високите етажи на властта и магистрати. Това се казва в съобщение на държавното обвинение.

По сигналите вече са започнали проверки.

В прокуратурата са получени данни за корупция и злоупотреба с власт на политически лидер с инициали Б. Б. (вероятно Бойко Борисов). Друг е срещу бивш член на Европейския парламент с инициали М. Г. (съвпадат с Мария Габриел, кандидат-премиер на ГЕРБ, бивш еврокомисар и евродепутат). Трети - срещу членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. (инициалите съвпадат с тези на Калина Чапкънова) и Г.К. (инициалите съвпадат с тези на Георги Кузманов).

Освен това в съобщението на прокуратурата се посочва, че имат сведения за това, че в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава са изнесени огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“).

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. (инициалите съвпадат с тези на Калина Чапкънова) и Г.К. (инициалите съвпадат с тези на Георги Кузманов)

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. (инициалите съвпадат с тези на кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел)

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“).

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б. Б. (Б. ред. - инициалите съвпадат с Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ)- председател на политическа партия, М. Н. (вероятно Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов)– бивш министър и др. лица.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура (https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/64651-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-vav-vrazka-sas-signala-ot-borisl), че по сигнал от "Борислав "Боби" Сарафов" – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура (https://prb.bg/bg/news/64577-pressaobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura) осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд (https://www.constcourt.bg/bg/act-6836), с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови