Връщат директора на Горското в Смолян, който купи джипката на Бойко

OFFNews 03 август 2023 в 14:53 31749 0

борисов
Бойко в джипката.

ГЕРБ и ДПС не са се отказали да сложат ръка на милионите от дърводобива в България и в момента извиват ръцете на земеделския министър да върне в държавните горски стопанства добре познати техни кадри. На шефското място в "Южното централно държавно предприятие" (ЮЦДП) е планирано да бъде възстановен бившият му шеф Ботьо Арабаджиев.

Първи за готвената рокада разкри бившият депутат от Продължаваме промяната Александър Дунчев, който е и бивш директор на Държавната агенция по горите. Източници на OFFNews от агроведомството също потвърдиха, че се готви завръщането Арабаджиев. Според тях за това активно лобирала Десислава Танева от ГЕРБ, която бе земеделски министър по време на управлението на ГЕРБ.

Инж. Ботьо Арабаджиев.

"Дни след като бе спрян законът за дървата на ДПС (и ГЕРБ), с който трябваше да се пазаруват изборите в Родопите, от ГЕРБ е задействан План Б – овладяване на държавните горски предприятия от техни стари компрометирани кадри. Още днес в МЗХ е задвижен натиск първо за смяна на директора на родопското държавно горско предприятие ЮЦДП-Смолян – най-голямото и печелившо в България. Целта е да бъде върнат като директор освободеният през 2021 г. бивш шеф на ЮЦДП - Б.А., който беше един от любимите горски кадри на Бойко Борисов – и то от създаването на ЮЦДП през 2011 г. чак до 2021 г. (заб. - наследникът на другия любим кадър - покойният агент Гора от ДС, стана наскоро зам.-министър)", пише Александър Дунчев в профила си във фейсбук.

Според него Арабаджиев определено има защо да е фаворит на "премиера в сянка", както бившият депутат от ПП нарича лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Публикация на сайта Медиапул от 2011 г. показва, че Ботьо Арабаджиев е бил освободен от ръководния пост в Държавно ловно стопанство Кормисош (част от ЮЦДП - Смолян) за финансови нарушения, което обаче изобщо не му попречва да стане шеф на новосформираната още по-голяма структура. Пет години по-късно става ясно, че Горското, чийто шеф е той, е едно от тези, които си поръчаха супер луксозни джипове, които уж трябваше да се задоволяват капризите на арабски шейхове, пристигнали на лов у нас. 

Шейхове, естествено, не дойдоха, но пък премиера Бойко Борисов се уреди с чисто нова Тойота Секвоя за 200 бона. Въпросното возило стана национално известно от фейсбук сериала "Бойко в джипката", излъчван почти всеки ден от пиарката Севделина Арнаудова. Паметливите помнят, че луксозните автомобили 4х4 бяха купени от фирма на съученик на Десислава Танева...

Разбира се, в това няма нищо нередно, България е малка страна и всички сме братовчеди!

Изключително впечатляващи са финансовите резултати на "Южното централно държавно предприятие" (ЮЦДП) в периода, в който то се управлява от Арабаджиев. През целия му 10-годишен управленски период печалбата на компанията е символична, а през 2014 година най-голямото ни Горско дори отчита загуба от над 7 милиона лева!

Нещата се променят като с магическа пръчка, след като ГЕРБ пада от власт и идва служебно правителство през 2021 година. Още на следващата година ЮЦДП отчита 14 милиона печалба, а за първото полугодие на тази година положителният финансов резултат е 11 милиона лева и то въпреки сложната икономическа обстановка, породена от вноса на дървесина на дъмпингови цени от Украйна.

Според бившия директор на Държавната агенция по горите Александър Дунчев старият нов проектоначалник на ЮЦДП "трябва да бъде спасен и от досъдебно производство срещу него в Смолян, което има потенциал да повлече цялата партия".

В случая става дума за сигнал, който е подаден до ГДБОП, Апелативната прокуратура в Пловдив и до Окръжната прокуратура в Смолян от директора, който сменя Арабаджиев начело на ЮЦДП - инж. Здравко Бакалов. Той уведомява разследващите органи как предшественикът му е променил оценяването на дървесината по начин, който позволява тя да бъде продавана на ниски цени, което не е в интерес на българската държава.

През ноември 2021 г. прокуратурата в Смолян започва досъдебно производство срещу Арабаджиев, в което се говори за това, че той е причинил вреда на ЮЦДП за около 1,749 милиона лева. Това обаче явно не е пречка "опитният кадър" да се лансира отново за шефското място в горското ни стопанство, в което има най-много дървесина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!