Малорад втори номер: И в Монтана видео разкри фалшифициране на вота (обновена)

Рени Петрова 01 ноември 2023 в 14:25 21573 1

Снимка

Бай Ганьо прави избори. И ги прави сръчно, бързо и умело, но... забравя за камерите. За скандалния случай в борованското село Малорад, област Враца, Ви разказахме вчера. Историята явно не е изолиран случай, тъй като се появи и второ видео, което сякаш е прекопирано под индиго. То е от монтанското село Габровница.

От записа на броенето в секция №122900064 става ясно, че там се намира избраният за кмет на село Габровница Рангел Иванов от "Партия на Зелените". Той е получил 297 гласа. 

Резултатът от вота се разбира от самия него. На записа се чува как на Ангелов му звънят по телефона и как той казва по време на броенето на бюлетините: 

- Ало, имаме избран кмет на Габровница. Аз съм, ще черпя. 

Друг мъж се обръща към член на СИК с думите: "Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправиме нещо?"

От записа ясно се вижда, че сред "поправените бюлетини" има и празни, и невалидни. На част от тях жена задрасква и номер на партия, и номер за общински съветник. На други - само едно от двете. 

Няма бюлетина без преференция №116 за БСП. 

Според протокола на ЦИК няма нито една невалидна бюлетина за общинския съвет.

По време на записа камерата се върти така, че фалшифициращата бюлетините да не се вижда. На втория час и десетата минута тя попада в кадър и "преправянето" се вижда ясно. 

Чува се и друг разговор. Двама души решават да пишат жалба до ОИК, но от записа не става ясно защо. Единият казва:

- От 300 гласа 220 излизат. Много странно. Правим чудо. 

Гласовете за първите три политически сили в секцията са разпределени само към определени кандидати. БСП, СДС и НДСВ не са получили нито един без преференция.

При БСП 16-ият в листата има 60 гласа. Подобно е и при МК СДС - третият е с 60 гласа, четвъртият - с 60 гласа, шестият - 51 гласа, седмият - 31 гласа, 13-ият има 40 гласа, 20-ият - 120 гласа. При МК НДСВ, които са подкрепени от ДПС и "Български Гласъ", 16-ият има 25 гласа, 10-ият - 60 гласа, 15-ият - 3 гласа. Такива всъщност има, но са преправени. 

   

Малко по-късно обстановката се нажежава и членовете на СИК решават да си запалят по цигара. 

В края на броенето жена пита друга, брояща бюлетините: Всичко ли е точно? 

Отговорът е красноречив: Е, как! 

ОИК-Монтана отказаха коментар. OFFNews се свърза с техническо лице в общинската избирателна комисия, но той ни пренасочи към властите на МВР. Секретарят и председателят бяха с изключени телефони. По информация на OFFNews полицията в Монтана работи по случая след получен сигнал по електронна поща.

Кой кой е и докъде стигна?

Кои обаче са рекордьорите с лични преференции в тази секция?

16-ият в листата на БСП е Георги Славков. Въпреки преференциите си той не е избран. 

Третият и четвъртият в листата на СДС са Найден Найденов и Валери Георгиев. И двамата вече са избрани за общинари в Монтана. Шестият, седмият, тринадесетият и двадесетият - Виктор Апостолов, Милена Нончева, Росица Благоева и Ангел Петров, също ще са част от новия състав на общинския съвет в Монтана.

От кандидатите на НДСВ - десетият Цецо Любенов, 13-ият Пламен Ананиев, както и 20-ият Николай Найденов - общинар става само Цецо Любенов.

От Районната прокуратура в Монтана съобщиха, че е започнала проверка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

01.11 2023 в 15:57

Дотук 3,като едното и в центъра на София-оповестени.Колко ли стотици още,остават някъде в страни?!Браво,Тошенце от с.Джинот,браво Корни от Мизия,браво на отбор БанкИ,гордейте се с мръсната тоалетна хартия,която сътворихте.Гнус-пфу!
 
X

Да помогнем на украинските деца!