Юлия Навалная се превърна в жертва на масирана дезинформационна кампания

Ива Стойкова - БНТ 02 март 2024 в 10:09 15420 6

Юлия
Юлия Навалная.

Буквално часове след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в социалните мрежи започна лавинообразна дезинформационна кампания срещу съпругата му Юлия Навалная, установи "БНТ проверено".

Обобщено твърденията гласят следното:

не го е виждала от две години;

принудила го е да се върне в Русия;

приписал ѝ e цялото си имущество;

появява се на обществено място с друг мъж;

възползва се от смъртта му.

Нашата проверка на факти показа, че тези твърдения са базирани на фалшиви снимки, изкуствено създадени аудиовизуални материали или изображения, извадени от контекста, в който са заснети. Макар че придобива лавинообразна скорост след смъртта на Алексей Навални, кампанията срещу съпругата му започва седмици преди това.

Аудиозаписът с "майката на Алексей Навални"

В социалните мрежи български потребители разпространяват текст на видеообръщение на майката на Навални - Людмила, в което се твърди, че разобличава Юлия Навалная. Текстът е публикуван и на интернет сайт на 23 февруари, където до момента е натрупал 48062 четения.

Текстът гласи (публикуваме го без редакторска намеса):

„Драга, Юлия Борисовна Абросимова (моминското име на Юлия - б.а.),
Сега искам да се обърна към вас. За последен път видяхте сина ми през февруари 2022 г. Нямахте забрана за влизане в Русия, срещу вас не е образувано нито едно наказателно дело, но вие никога не сте идвали да го посетите за тези 2 години. Всъщност от пролетта на 2021 г. не сте женени за сина ми, появявате се безсрамно и публично в обществото с други мъже.

Вие го принудихте да дойде в Русия, когато току-що беше излязъл от кома и не можеше да прецени ситуацията. Вие принудихте по този начин, цялото имущество на Алексей да бъде прехвърлено на вас. Ти дори лиши собствения си син от наследство, поради което той не иска да говори с теб. Настроихте дъщеря си срещу сина си.

За мен беше странно да те видя усмихната, няколко часа след смъртта на Алексей, и да говориш от негово име в Мюнхен. Как така си присвоявате неговия глас след смъртта му? Дори не направихте пауза, не спазихте траур в името на приличието. Хукнахте да продавате смъртта му. Ти си подъл и мерзък човек. Презирам ви и ви забранявам да спекулирате с името на моя син, моето дете!”

Публикуваният текст е буквален превод на аудиозапис на руски език с английски субтитри, за който се твърди, че е на Людмила Навалная. Откриваме го в Екс и Сигнал от чужди потребители. Разпространява се и в Телеграм, а в руската социална мрежа Вконтакте дори има превод на немски език.

Прави впечатление, че гласът от аудиозаписа е прекалено монотонен, бавен и дрезгав и не съвпада с видеообръщенията на Людмила Навалная, които тя отправя след смъртта на сина ѝ. Заради проблемите, които руските власти създадоха с предаването на тялото на Навални на близките му и организирането на погребението му, Людмила Навалная отправи две обръщения в официалния канал на опозиционера.

Освен това, в разпространения аудиозапис, "майката на Навални" се обръща към съпругата му Юлия ту на "ти", ту на "вие".

Допитахме се и до платформа за засичане на съдържание, създадено посредством изкуствен интелект. Резултатът показа, че аудиозаписът вероятно е изкуствено генериран.

Снимките на Юлия Навалная с друг мъж

Твърденията от фалшивия аудиозапис на майката на Навални продължават да се разпространяват от български потребители, придружен от снимки на Юлия Навалная с друг мъж.

Снимките се разпространяват не само у нас, но и в други европейски държави. Екипът по проверка на факти на АФП е засякъл сходни публикации на френски, италиански и немски език със същата снимка.

Оказва се, че тя е от август 2021 г. На нея Навалная е до руския милионер в изгнание Евгений Чичваркин, който е написал коментар към поста: “С първата дама на прекрасната бъдеща Русия” и допълнение “Свобода за Навални”.

Чичваркин е съосновател и бивш собственик на първия руски мобилен оператор. От 2008 г. живее във Великобритания. Критик е на Путин. Според списание “Тайм” бизнесменът е предоставил повече от 100 000 долара за каузата на Навални. След отравянето му е поел част от медицинските разходи по лечението му, съобщава Ройтерс.

Още при първото си публикуване снимката предизвиква фурор, а самият Чичваркин се шегува, че плажът в Латвия, откъдето е фотографията, все още не е превзет от талибаните и човек може да се разхожда с омъжени жени.

За да се засили внушението за връзка на Навалная с Чичваркин, се разпространява и още една снимка на двамата.

Истинската снимка е на АФП с дата 19 юли 2013 г. Навалная прегръща съпруга си Алексей, който по това време е освободен от затвора след обжалване. Кадърът е използван от злонамерени потребители, които с фотошоп са заменили Навални с бизнесмена Чичваркин.

"Обща резервация на хотелска стая" с Христо Грозев

Български и чужди потребители масово разпространяват и друго твърдение за обща резервация в хотел на Юлия Навалная и българския разследващ журналист Христо Грозев.

Телевизия France 24 е събрала повечето от фалшивите твърдения за Юлия Навалная. Тяхната проверка показва, че показаната фактура е фалшива и резервацията е резултат от фотомонтаж.

Неизвестна сътрудничка на Алексей Навални

Кампанията срещу Навалная започва седмици преди смъртта на Алексей Навални. Точно такъв е примерът с фалшивата обща резервация на Грозев и Навалная. В началото на февруари немскоезичен уебсайт публикува твърдение за афера между двамата, опирайки се на видео на бивша сътрудника на фондацията на Навални.

Независими изследователи, базирани в Лондон, не са открили публична информация или профил в мрежите с лицето на жената от записа, което ги кара да се съмняват, че отново става дума за манипулация с изкуствен интелект.

Профилът в Инстаграм, където е публикувано за първи път, вече не съществува. Вероятно той е нарочно създаден и изтрит, непосредствено след като видеото е започнало да се споделя.

Откриваме запис, споделян от български потребители два дни след смъртта на Навални.

След внезапната смърт на Алексей Навални в отдалечена арктическа наказателна колония, вдовицата му се очертава като новото лице на руското опозиционно движение, а самата тя обяви, че ще продължи делото на съпруга си. Широкообхватна и координирана онлайн кампания цели да опетни репутацията ѝ, са установили базирана в Лондон организация с нестопанска цел и група анонимни руски изследователи, които следят онлайн активността на свързаните с Кремъл тролове.

Кампанията се води в Телеграм канали и чрез профили в социалните мрежи, контролирани от групи, близки до Кремъл. Те обаче се споделят и от обикновени хора, които вярват на твърденията. Кампанията срещу Юлия Навалная включва вече изброените примери с фалшиви видеа и снимки. Целта е Юлия Навалная да бъде представена като нелоялна към покойния си съпруг.

Самият Христо Грозев също споделя в профила си в Екс статията на организацията.

Дезинформационната кампания срещу Юлия Навалная тече в различни части на ЕС. За това свидетелстват и материали от италиански и гръцки екипи за проверка на факти.

Едновременното разпространение на едни и същи неверни твърдения в различни държави и на различни езици е сред често срещаните елементи на координираните дезинформационни кампании.

Заключение: Срещу Юлия Навалная се води масирана дезинформационна кампания в Европа. За целта са използвани фалшиви снимки, изкуствено създадени аудиовизуални материали или изображения, извадени от контекста, в който са заснети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Sanata

02.03 2024 в 15:59

Д-р Хауссс е руски трол или орка/путинист в най-добрия случай. Бас държа че много добре знае че всичко това е фейк, но си изтърква компютъра да споделя и плюе… пък който клъвне. А затвор за такива- кога?

3714

7

GB

02.03 2024 в 15:04

Докторе, над 2 км опашка. Върви цял ден. Гугъл показва ясно всичко.
Отново дезинформация.

3251

6

динозавър

02.03 2024 в 14:34

До д-р Хауссс. Научи се да четеш и се отучи да лъжеш.

8769

4

flatko

02.03 2024 в 12:05

Путлер изпитва някакъв суеверен страх от Навални, дори и след като го е убил. Путлер е едно страхливо комплексирано уродче, а нашите копейки го виждат като велик цар, яздещ мечка.

135

3

Far Rider

02.03 2024 в 11:25

dolivo, Нито един от изброените методи не е приложим спрямо популацията на Задунайская губерния. В най-добрият случай ги изпращаш в Англия да шпионират в полза на любимата на целокупната популация Русия.

22548

2

dolivo

02.03 2024 в 10:43

силата на руската агентура в модерната дезинформация

а обикновения простоват народ лапа с пълни шепи помията

какво можем да направим?

унищожаваш злонамерения източник?

образоваш населението?

цензура , с цената на свободата на словото?

или някаква комбинация от трите?

 
X

Да помогнем на украинските деца!