''Ние сме си наши хора'': Във врачанско членовете на СИК гласуват, вместо да броят

Как кандидатът на "Възраждане" Чичо Цено от с. Малорад си осигури 50 преференции в една секция

Йорданка Веселинова 31 октомври 2023 в 10:20 20353 14

Снимка https://evideo.bg/

Стопкадър от платформата за видеонаблюдение на изборите. Секция 060500005, село Малоград, област Враца

Манипулациите на вота по Северозапада не са новина. Изборите в неделя обаче произведоха такава, или по-скоро за пореден път показаха нагледно как Бай Ганьо прави избори, как манипулира и нищо не може да го спре - нито уж разнородните секционни комисии, нито видеонабюдението в реално време.

И така, това е поредната врачанска история за това как изборите се купуват и продават.

Действието се развива в с. Малорад, община Борован, секция №060500005. Всичко върви нормално и по правилата за честен изборен процес. След края на вота секционната комисия стартира видеонаблюдението, последователно отваря урните за бюлетини, показва към камерата какъв вот е отбелязван, регистрира невалидни гласове, брои чинно... изобщо няма изгледи, че нещо ще се случва. 

Жената, която фалшифицира вота в Борован е... председателка на СИК

Два часа след старта на записа обаче, когато бюлетините за кмет на община, невалидните и тези с "Не подкрепям никого" са преброени, СИК решава да си даде почивка. 

- Запри го това! - казва мъж от секционната комисия в Малорад.

- Пет минути да починем - предлага жената от СИК, която брои бюлетините.

- После ще можеме ли да го стартираме? - пита друга жена от СИК.

- Ще го стартираш! - отговаря ѝ спокойно мъжът, който поиска спиране на излъчването на живо. Същият седи до жената, която брои бюлетините.

Стопкадър

И тук започва интересното. Секционната комисия във врачанското село не е успяла да прекъсне видеозаснемането и видеоизлъчването, а всичко, което се случва в секцията в уж "5-минутната почивка", е излъчено на живо и достъпно на запис тук.

Записът е показателен за това как българинът прави избори на тъмно и как без да се свени и в сговор манипулира резултатите.

- Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Марти, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции?

- Зависи от комисията. Както кажете.

- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има едно, имало празна, да се попълни 102 например.

- Аз немам никви претенции.

- 42 със еди коя си. 108. За Борко да се направат, за сичките да има. За сичките. Казвайте да Ви помогна на сичките. Ако щете – щете. Ако не щете, тая работи да свършим, да хода да си легам.

- Мен ми е на дедовия.

- Казвайте.

- 68 една част ше се прави за него.

- Това си е Ваша работа.

- Една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат.

След това жената от секционната комисия, която броеше и искаше 5-минутна почивка, хваща купчинка с бюлетини и започва да ги поправя една по една. Дамата обаче не е запомнила в полза на кой кандидат да попълва и докато мисли, че никой не я снима, пред камерата, която излъчва на живо задава въпроса:

- Чичо Цено, кой номер?

Междувременно въпросният Чичо Цено се разпорежда за кои партии и кандидати също ще има помощ, защото са "наши хора". От записа се чува, че се обсъжда добавяне на преференции за третият в листата на БСП (Мартин Иванов Диловски), 11-ят в листата на СДС (Боби Младенов Боянов), както и осмият в листата на "Възраждане". Според справка в регистрите за кандидати за общински съветници на Борован това е именно въпросният Чичо Цено - Цено Ценов Цоловски.

И така, Чичо Цено диктува за кои кандидати ще има помощ, а секционната комисия, в която уж има представители на всички политически партии, работи в абсолютен сговор. Създадена е и организация - един поправя бюлетините, друг пази вратата, трети дава инструкции. 

- Вратата - провиква се жена от СИК.

- Идем - казва друга

- Спри, спри, спри - подсказва тихичко трета жена от СИК. Уж броящата, а реално гласуваща представителка на секционната комисия прекратява писането по бюлетините.

 - Пак е нещо - успокояват я от секцията и добавят: Айде стига толкова.

От записа става ясно още, че залата на секцията е била заключена, защото не били приключили и при броенето можело да са само членовете на СИК. Никой не подлага на съмнение обаче присъствието на героят на тази врачанска история - Чичо Цено, който е и кандидат в листата на партията на Костадин Костадинов.

Малко по-късно са дописани още няколко бюлетини, но отново се чува призив да приключва дописването. В комисията си мислят, че видеото е спряно, но ще се "включат". Една жена поставя този въпрос и пита: "Сигурни ли сме, че  сме били спрени?" 

В комисията не ѝ обръщат внимание, камерата леко се завърта и представителката на СИК, която допреди минути драскаше по бюлетините, продължава така, все едно нищо не се е случвало. Тя обявява на висок глас, че започват броенето на бюлетините за общински съветници. 

Кой какво може да направи?

Според правилата Централната избирателна комисия не може да направи нищо по казуса, тъй като компетентна е общинската избирателна комисия - в случая ОИК- Борован. Ако някой от участниците във вота оспори резултата, то чувалите с бюлетините може да бъдат повторно отворени. 

За момента обаче това не се е случило. Дори напротив, ОИК - Борован вече обяви избраните общински съветници.

Двама от тримата герои в този разказ са избрани

Чичо Цено - Цено Ценов Цоловски от "Възраждане" с 50 преференции в секцията и общо 127 за общината става общински съветник.

Боби или Боби Младенов Боянов от СДС също влиза в общинския съвет в Борован с 85 преференции. В секцията в с. Малорад обаче явно не са успели да му помогнат, тъй като има само един глас за него. 

Единствен Мартин - Мартин Иванов Диловски от БСП не успява да стане общинар. В секцията той има 7 преференции, а в цялата община - 43.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

Te Ruki

02.11 2023 в 18:31

После как да гласувам с хартия? Еми няма да гласувам, каквато е и целта. Честито на всички победители, оставате с един българин по-малко.Съвсем сериозно, не само политиците, но и всички тези чичковци и лелки, които цял живот правят каквото си искат, ми показаха, че тук ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ. По-добре да емигрирам, отколкото да остана и в крайна сметка, някой ден ще убия някой от тях

2073

13

Johnny B Goode

31.10 2023 в 17:24

Айде на бас ще ги осъдят и тези или ще ги заметат под килима.

-529

12

6екеr4о

31.10 2023 в 14:25

За тия пандиз няма ли!?

Това по смисъла на НК си е ОПГ - организирана престъпна група!

А и представителите са от всички полит. бои, страшна гнус...

-529

11

6екеr4о

31.10 2023 в 14:23

Пълна гнусотия...

-480

10

Октим

31.10 2023 в 12:18

Такова малоумие може да съществува само в България ... Всяко лято се чуди как по-голямата част от населението може изобщо да се движи изправено??? В други държави подобни само пълзят и населяват предимно терариумите - даже не и зоологическите градини!!!

14469

9

случайно прочетох

31.10 2023 в 12:10

Шуробаджанащина! Дано след 100г тази дума да е архаизъм.

1000

8

vgeorgiev

31.10 2023 в 11:36

Така могат и да проверяват, дали купеният вот е оправдан като такъв и след това да се търси отговорност на тези, които не са си заработили това, за което им е платено.

-1395

7

Гьорче2

31.10 2023 в 11:26

Не ги е СРАМ, а Малката Русалка Ариел и Рибката и гледат УЧУДЕНО изотзаде..

17439

6

мнение от IP

31.10 2023 в 11:19

Ето ви един аналогов хакер! Машините поне като принтери да бяха останали... А проф. Константинов сутринта ни убеждаваше, че си е екстра да си гласуваме само с хартия. Аз се замислих, че може по някаква причина да ми броят бюлетината за невалидна. Като повторих няколко пъти с химикалката знака Х може да решат, че не е достатъчно красив..

1005

5

ПР

31.10 2023 в 11:03

И като си представим още стотици места в страната,където цай Цено е чичо Гошо,а Марти е Мехмедчо....Това е на ЦИК хартията,както и на партиите-поръчителки на ганьовщината.
 
X

Да помогнем на украинските деца!