Жената, която фалшифицира вота в село в Борован е... председателка на СИК

Поредната история за купуване и продаване на гласове показа нагледно, че има начин видеонаблюдението да се хакне и камерите да спрат да излъчват броенето на бюлетините

Йорданка Веселинова 31 октомври 2023 в 12:06 34909 8

Снимка Стопкадър, evideo.bg

Коя е жената, която гласува, вместо да брои бюлетини в една от борованските секции?

Поредната врачанска история за това как изборите се купуват и продават, се развива в  с. Малорад, община Борован, секция №060500005. В нея членовете на СИК, докато мислят, че са спрели видеонаблюдението, поправят бюлетини и надписват преференции за "наши хора".

''Ние сме си наши хора'': Във врачанско членовете на СИК гласуват, вместо да броят

По информация на OFFNews жената от скандалния запис е Моника Йорданова. Тя е председател на секцията в с. Малорад. Според Изборния кодекс тя може да бъде осъдена и да получи наказание от 1 до 5 години затвор.

От ОИК-Борован, които са компетентни по казуса със скандалната секция, заявиха пред OFFNews, че е започнало досъдебно производство по жалба, подадена от друг кандидат за общински съветник. Полицията и прокуратурата разполагат с пълния запис от секцията. Към момента се взимат сведения от членовете на секционната комисия.

От общинската комисия коментираха, че имат готовност да отворят чувала с бюлетините за повторно преброяване, ако се подаде жалба от засегната страна. Според тях обаче това не би имало резултат, тъй като ОИК-Борован няма как да установи кои от бюлетините са подправени и кои - не. Възможно е обаче изборите за общински съвет в тази секция да бъдат касирани и да се проведат отново. Такова решение предстои да се обсъжда.

Бай Ганьо намери как да хакне системата

Бай Ганьо знае как да прави избори, знае и как да ги манипулира. Оказва се, че има начин, с който видеонаблюдението на живо да бъде прекъсвано. 

От ОИК-Борован казаха пред OFFNews, че това не е първият път, в който се прави опит за спиране на видеонаблюдението. Комисията миналата година е имала случаи на обърнати към тавана камери и други подобни случаи, в които реално видеонаблюдение няма. 

От "Информационно обслужване" коментираха пред OFFNews, че има една опция за умишлено прекъсване на видеонаблюдението - изключване на смартфона. Устройствата, с които се провежда видеонаблюдението, не могат да бъдат спирани по друг начин, чрез който видеозаснемането да се поставя на пауза. 

"Информационно обслужване" са категорични, че другият начин, по който прекъсва видеоизлъчването, е падане на мобилната мрежа. Експерти обаче  са на мнение, че това няма как да се случи в района на Борован.

Според методическите указания на ЦИК видеонаблюдението стартира сред края на изборния ден със сканиране на QR код, който е част от изборните книжа на всяка секция. Според тях, ако има срив в мрежата и видеонаблюдението на живо прекъсне, записът се запазва на устройството и след това с приоритет се качва в платформата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

8

StinkingSonOf

15.11 2023 в 12:41

ivanpetrov8715, това, че неграмотните не се справят с машините е само в плюс на обществото. Такива хора няма защо да гласуват и да решават съдбата ни.

1067

7

StinkingSonOf

15.11 2023 в 12:39

И какво като е от квотата на ПП-ДБ? Те нямат членове явно в това село. Нямат и кандидат. Нямат и нито един глас в общината. Имат квота обаче. Нали все някой трябва да е в СИК? На тази жена ѝ се плаща да е там, а тя извършва престъпление. В полза на Вгъзраждане.

985

6

VW

31.10 2023 в 15:56

Оказва се, че жената, която сръчно дописва бюлетини с отбелязване на преференции, е председател на комисията, част от квотата на ПП-ДБ. Става ясно и нейното име - Моника Йорданова

10212

5

Човека

31.10 2023 в 15:07

Директно към затвора. И касация във всяка секция с нарушения.
Въпроса е имаме ли държава или не.

1005

4

ПР

31.10 2023 в 13:41

Госпожата да бъде щедро наградена от името на ЦИК и тамошните велможи,за достойно изпълнен партиен дълг!

1000

3

ivanpetrov8715

31.10 2023 в 13:35

масово в малките населени места където няма сложена преференция се решава от СИК и играе синия химикал. Това е и причината и за махането на машините. Също така, аз лично съм бил много пъти председател на СИК и всички неграмотни не се справят с машините, защото има много прозорчета и бутончета, които няма как да прочетат.

14469

2

случайно прочетох

31.10 2023 в 12:35

Анулиране на изборите за цялата страна!
17000 недействителни бюлетини за общински съветници и Иво Божков няма де е в СОС...

3251

1

динозавър

31.10 2023 в 12:10

5 години затвор. И анулиране на изборите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!