В деня на вота: МВнР показва преговорните документи за Северна Македония на външната комисия в НС

OFFNews 22 юни 2022 в 07:30 3496 1

Венцислава Любенова, депутат от Продължаваме промяната и председател на Комисията по външна политика в 47-ото Народно събрание

Снимка БТА/Владимир Шоков

Венцислава Любенова, депутат от Продължаваме промяната и председател на Комисията по външна политика в 47-ото Народно събрание

След дълго мълчание по същество, забавено от спор секретни ли са документите по преговорния процес с Република Северна Македония, или не - днес те ще бъдат показани на депутатите от Комисията по външна политика. Нейно заседание е насрочено четири часа преди гласуването на вота на недоверие към правителството в пленарна зала, от 15 ч днес. Дневният му ред е:

1. Представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

2. Разни.

Вчера министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска отрече документите да има секретен гриф в отговор на призив от "Продължаваме промяната" той да бъде свален от нея, за да може хората да се запознаят с тях.

Към настоящия момент документите не са публикувани на сайта на Народното събрание. Вчера попитахме администрацията на комисията дали това ще се случи, но оттам ни отвърнаха, че единствено Министерството на външните работи може да ги предостави.

Дали заседанието на комисията ще е закрито или журналистите ще имат достъп до него ще стане ясно днес.

При всички случаи документацията ще е достъпна за депутатите в комисията.

Преди седмица Тошко Йорданов - лидерът на ПГ на ИТН - партията, излъчила Генчовска - поиска закрито пленарно заседание на Народното събрание по темата "Северна Македония" с мотива, че външният министър в оставка има да представи "секретна информация" на депутатите. Впоследствие заседанието бе проведено в присъствието на журналисти.

"Тайните" документи дадоха повод на представители на ИТН да заговорят за "предателство", извършено от премиера Петков. Същите обвинения отправиха и от ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови