Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

РИА Новости, Российская газета и Известия вече са забранени в ЕС

OFFNews 17 май 2024 в 23:11 2583 6

РИА Новости

Снимка Getty Images

РИА Новости

Съветът на ЕС забрани дейността по излъчване в Европейския съюз на още четири медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресивната война срещу Украйна: „Гласът на Европа“, „РИА Новости“, „Известия“ и „Российская газета“.

"Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са изиграли съществена роля за осъществяването и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните ѝ държави" - заявиха от Съвета на ЕС.

В съответствие с Хартата на основните права приетите мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от дейности по излъчване, например проучвания и интервюта.

"Руската федерация участва в систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на фактите, за да оправдае и подкрепи пълномащабната си агресия срещу Украйна и да укрепи стратегията си за дестабилизиране на съседните държави, както и на ЕС и неговите държави членки. По-специално дейностите по пропаганда, манипулиране на информация и намеса са многократно и последователно насочени срещу украинската държава и нейните органи, украинските граждани, както и европейските политически партии, особено по време на избори, а също и срещу гражданското общество, лицата, търсещи убежище, руските етнически малцинства, половите малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите държави членки" - посочват още от Съвета на ЕС.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

6

Far Rider

18.05 2024 в 11:43

След дъжд - качулка! Сетила се Мара да се побара! След новите избори, когато европарламента се напълни с кремълски поклонници, ще премахнат и тази забрана, че иначе далаверата с Русия няма да върви.

1246

5

БотоксПутю

18.05 2024 в 08:57

А в Русия как е със забраните?

1000

4

Gog

18.05 2024 в 08:36

Европейските чиновници все повече изглеждат като хора тръгнали с пръчка на престрелка. Проспаха хибридната война която водят от десетилетия високо квалифицирани и обучени пропагандни стратези. Не могат да заглушат тези кремълски медии и още по-малко местните им проксита включително политици и цели партии, така че подобни мерки са неефективни. Но пък наливат вода в пропагандата им и им развързват ръцете така че са и контрапродуктивни. Колкото и да им се иска на еврочиновниците нещата не са нито лесни нито прости и изискват доста мащабна ревизия и промяна в начина на мислене, стратегията и произтичащите действия. Особено предвид факта, че са жестоко закъснели.

400

3

демотиватор

18.05 2024 в 07:59

Доживехме... (ジ) ✊

4038

2

Moirae

18.05 2024 в 00:36

Много ларж… 27 месеца закъснение.

-1845

1

ob1

17.05 2024 в 23:19

Мурзилажът започва да реве за свобода на словото след 5,4,3...