Денков и Тагарев: България не е подписала двустранно споразумение с Украйна и няма да изпраща войски на фронта

Докато съм министър-председател, никога няма да обсъждаме решение за изпращане на български войници в Украйна, каза Денков

Кристина Минчева 29 февруари 2024 в 10:33 1888 1

Николай Денков и Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев

България няма да изпраща войски в Украйна и не е обсъждано, нито е подписано двустранно споразумение между двете държави в областта на сигурността. Това уточниха премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в Народното събрание. То беше поискано от лидера на БСП Корнелия Нинова заради посещението на премиера в Украйна и заявлението, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Украйна. 

При посещението си в Киев премиерът Денков заяви, че ще бъде обсъдено и решено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Това ще изисква и решение на Народното събрание, каза още Денков. В същия ден на дългата конференция в Елисейския дворец френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение. Изказването на френския президент предизвика бурни реакции у нас и в цяла Европа. 

"Още преди много месеци аз казах, че докато съм министър-председател, никога няма да обсъждаме решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило и няма да се промени. Това, че друг политик говори по темата, няма общо с българската държава. В лично качество отговарям, че аз съм против изпращането на български войски в Украйна и в лично качество заявявам, че Русия е агресор и се оказва, че след Украйна може да бъде Молдова. Всеки може да се досети кой ще бъде следващият", заяви Денков. 

Той уточни, че съвместната декларация, която е подписал с премиера на Украйна Денис Шмигал, не поема нови ангажименти от страна на България и е приета по решение на МС, затова няма нужда от ратификация.

"До момента не е обсъждано двустранно споразумение с Украйна, ако се обсъжда такова, то ще бъде обсъдено заедно с НС", заяви Денков. 

Декларацията е качена в сайта на МС. В нея е подчертан приятелският характер на отношенията между България и Украйна, солидарността и взаимопомощта между българския и украинския народ. Потвърдена е готовността да се засили сътрудничеството, насочено към прекратяване на непредизвиканата агресивна война на Руската федерация срещу Украйна и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници. Подчертано е, че България ще подкрепя Украйна за нейната интеграция в ЕС и НАТО и има готовност да сподели своя опит и експертиза по преговорния процес с Европейския съюз и осъществяването на необходимите реформи в подготовката за членство в НАТО.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ също подкрепи думите на премиера и заяви, че в декларацията няма нищо смущаващо. Той отново отправи призив решенията на НС да се изпълняват по-бързо, защото Украйна няма време да чака българските чиновници. 

Вчера след изслушване на военния министър в комисията по отбрана стана ясно, че изпълнението на някои решения за изпращане на военна помощ за Украйна е било забавено. Гаджев изрази надежда, че компетентните институции, в лицето на Министерството на отбраната, повече няма да забавят траншовете с военна помощ към Украйна. 

По време на изслушването в пленарната зала Тагарев посочи, че с украинския министъра на отбраната са подписали писмо за намерение и уточни, че това е общ текст, с който ние приемаме да помагаме на Украйна с военна техника и всяко едно конкретно действие ще изисква одобрението на народните представители.

Той обясни също така, че срещата в Париж е била работна - за обмен на мнение, тя не е била предвидена за подписване на документи и министърът не е подписвал нищо. Тагарев също увери, че не са обсъждани двустранни споразумения в областта на сигурността и България няма намерението да изпраща войски в Украйна.

Вчера той заяви, че не е бил част от делегацията в Киев, защото е бил в Париж.

"Тези събития бяха по едно и също време. Беше предвидено аз да пътувам в Киев, след това дойде покана от президента Еманюел Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на много високо ниво - осем делегации, петима президенти, 17 премиери“, обясни министърът.

По думите на Корнелия Нинова опозицията няма достъп до секретния доклад за изпратената военна помощ на Украйна. 

Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга думите ѝ и посочи, че всички представители на комисията по отбрана, включително представители на опозицията, са се запознали с въпросните документи по време на засекретената част на заседанието вчера. Той добави, че ще предоставят документите и на лидерите на опозиционните партии. Според него информацията за изпратената военна помощ до Украйна трябва да е публична, за да се спрат спекулациите и фалшивите новини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

29.02 2024 в 10:53

Какво да изпрати Задунайская губерния? Няма нито едно боеготовно подразделение. Техниката е от времето на Варшавския договор. Единствено Азис и ротата чалгарки е на ниво. Освен да пратим тях друго няма.
 
X

Да помогнем на украинските деца!