Макрон заговори за изпращането на западни сухопътни войски в Украйна

OFFNews 27 февруари 2024 в 07:03 5304 8

Еманюел Макрон

Снимка БТА/АП

Френският президент Еманюел Макрон говори на пресконференция в Елисейския дворец в Париж по време на конференция за подпомагане на Украйна, 26 февруари 2024 г.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение, предаде Франс прес.

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

Френският президент не пожела да каже повече за позицията на Франция по този въпрос, позовавайки се на "стратегическа двусмисленост, която приема".

"Определено не съм казвал, че Франция не подкрепя това", посочи той. "Няма да допринасям за двусмислието на днешните дебати, като назовавам имена. Казвам, че това беше споменато сред вариантите", добави Макрон.

Този вариант никога досега не е бил споменаван от Франция. В отговор на въпрос след конференцията в Елисейския дворец нидерландският министър-председател Марк Рюте увери, че темата за изпращане на сухопътни войски не е била включена в дневния ред.

"Много от хората, които днес казват "никога, никога", бяха същите, които преди две години казваха "никога танкове, никога самолети, никога ракети с далечен обсег", заяви Макрон и допълни: "Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше целта на днешната дискусия: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел".

Въпреки това френският президент припомни на съюзниците си в Украйна, че те "не са във война с руския народ", а че "просто не искат да позволят на Русия да победи в Украйна".

Макрон обяви създаването на нова коалиция, посветена на доставката на ракети със среден и далечен обсег на действие, на фона на украинските опасения относно обема и графика на доставка на вече планираните боеприпаси.

Той изброи пет "насоки за действие", по които има консенсус: киберзащита; съвместно производство на въоръжение и боеприпаси в Украйна; защита на държави, пряко застрашени от инвазията в Украйна, като Молдова; "възможност за подкрепа на Украйна на границата ѝ с Беларус с невоенни сили" и операции по разминиране.

"Убедени сме, че поражението на Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа", добави френският президент след дългата конференция в Елисейския дворец, която започна вчера късно следобед и приключи късно снощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

8

1215

27.02 2024 в 15:01

Голям мухльо излезе този Емануел Микрон.За две години какви ли не глупости не наговори.Преди това отделно.Ама тя и думата -colaboracion e предимно френска.Употребявана много често през 1940-45 година.

135

7

Far Rider

27.02 2024 в 14:11

edin slep, проблемите около онова което ти се иска са много. 1. в НАТО членуват държави като Унгария и България които са против всичко което нанася щети на РФ (руски фашизъм). Не се въодушевявай от писаното в този сайт. Четем го само ние. Официалната позиция на България е изразена от върховния главнокомандващ който според Конституциятяа е президента. 2. Има и други държави, каквато е Германия, които имат силно руско лоби и се противпоставят на решения срещу Русия. Примери: от обещанните танкове са доставени само 23%, от боеприпаси 36%, никакви ракети с далечен обсег на действие, че току-виж удари даже и Москва, никакви самолети, никакви хеликоптери , че се спре руското настъпление. Немския парламент почти единодушно реши да не дава "нападателни" оръжия на Украйна. Така, че думите на Макрон са доста преувеличени.

12078

6

edin slep

27.02 2024 в 13:00

Добре, значи на Путлер да му светне лампичката, че няма шанс. Влязат ли официално войски на натовски държави с цялата ни мощ и логистика, авиация и разузнаване, ще види Путя какво е да воюва наистина с НАТО.

11982

5

leomesi

27.02 2024 в 11:40

Нещата загрубяват

135

4

Far Rider

27.02 2024 в 11:04

Ха дано, ама надали! Германците вече отказаха доставката на ракети. Да видим какво ще стане. До тук много обещания и съвсем малко реализация. А нас ни успокояват, че НАТО ще ни брани в случай на агресия. Ама къде сме? В предаването "Комиците"?

12021

3

bls

27.02 2024 в 08:59

Те не могат да се оправят с фермерите, не могат да доставят на Украйна муниции двто педи 1 година са обещани - войски можело да пратят..Добре.

500

2

781000

27.02 2024 в 08:24

От вас не се очакват нови гръмки обещания, а просто да си изпълните предишните.

870

1

Constanza

27.02 2024 в 08:23

Те това е приказка.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика