Гаджев за оставката на Тагарев: Министърът да си остане същият

Кристина Минчева 28 февруари 2024 в 18:37 15428 1

Христо Гаджев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Христо Гаджев от ГЕРБ

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ смята, че министърът на отбраната Тодор Тагарев не трябва да бъде сменен след ротацията. Въпреки това той заяви, че не е доволен от обясненията на министъра, дадени на изслушването днес и посочи, че не само БТР-те, а и част от другите пакети военна помощ за Украйна са били забавени. 

"Нямаме кандидат за министър. Моето лично мнение е министърът да си остане същият", коментира Гаджев.

Той изрази притеснение относно проектите, свързани с изграждане на военна база край Кабиле и за обновяването на авиобазата "Граф Игнатиево", където трябва да пристигнат първите F-16 Block 70 в началото на следващата година. 

"Ако дойде нов министър, той тепърва ще започне да вади горещи картофи", каза шефът на Комисията.

Днес оставката на Тагарев поискаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Те аргументираха искането си именно със забавената доставка на БТР-ите.

Гаджев изрази надежда, че компетентните институции, в лицето на Министерството на отбраната, повече няма да забавят траншовете с военна помощ към Украйна. По думите му целият процес по изпращане на бронетранспортьорите е можело да се осъществи още преди Нова година.

"Украйна няма време да се начиновничат българските чиновници. Украинската страна от септември месец настоява за тяхно спешно извозване (на БТР-те б.а), защото те имат и процедура, когато стигнат да ги окомплектоват и да си ги ползват. Септември месец имаше делегации на украинските въоръжени сили и оттогава украинското посолство настоява буквално, ако може в следващия ден", каза председателят на комисията по отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

28.02 2024 в 21:36

Това лично мнение към ББ и шиши ли е?

"Украйна няма време да се начиновничат българските чиновници."...

Които са масово хора на двамата, споменати в първото ми изречение (въпрос).
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки