ВСС привика висш съдия заради вечеря с подсъдим

OFFNews 17 март 2014 в 15:36 2143 0

Снимка: Надежда Чипева, "Капитал"

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира за случая с документирана среща на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Петър Стоянов с подсъдимия по делата "САПАРД" Марио Николов.

Това е станало на днешното заседание на комисията, съобщава "Правен свят".

В петък в. "Капитал" разпространи снимки, на които се вижда как Петър Стоянов и Марио Николов вечерят с октопод в гръцки ресторант на ул. "Дойран" в столицата.

Очаква се до края на седмицата съдията Стоянов да бъде извикан на изслушване на извънредно заседание на Етичната комисия. Вероятно това ще стане в четвъртък, след заседанието на ВСС, научи "Правен свят".

Петър Стоянов бе член на предишния състав на ВСС. Именно по негово време избухна скандалът с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Тогава ВСС препоръча на магистратите "хигиена на контактите".

След края на мандата на ВСС, Стоянов бе командирован във ВАС, без да има нито ден стаж като административен съдия. И до момента, повече от година, той стои командирован във Върховния административен съд.

В. "Капитал" припомня, че преди няколко месеца, именно като съдия във ВАС, той е бил докладчик по дело с фирма, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Фирма "Лидерпак" е водила дело срещу "Агенция Митници" за пропуснати ползи, а Стоянов отсъжда в полза на фирмата на Петър Николов обезщетение в размер на 561 094 лв. което агенцията трябва да плати. Очаква се Етичната комисия на съвета да изиска и това дело от ВАС. Но членовете нямало да ходят на място, в ресторанта, за да проверяват кой къде и как е седял, както това направиха преди години техните предшественици, начело с председателя Цони Цонев при проверка на вечеря на съдия Панайот Генков, който се оказа в едно заведение с единия от т.нар. Братя Галеви - Ангел Христов.

След като Николов и Стоянов са били заснети в заведението, от "Капитал" са се свързали със съдията, който е реагирал объркано. Първо казал, че познава Марио Николов само от медиите, а след пояснение, че е заснет да вечеря с него, върховният съдия отговаря следното: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам."

Стоянов отрича да му говори нещо и името на фирма "Лидерпак, нито да познава брата на Марио Николов. След като разбира, че от редакцията знаят за вечерята, съдията вече не отрича познанството с Николов, но с уточнение: "Този човек не ми е никакъв. Не го познавам така отблизо. Иначе го знам, да. От много години."

Върховният съдия отрича обаче да е вечерял с Николов точно в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews