Преподаватели и студенти масово не знаят за протеста на университетите

Кристина Минчева, Еля Изетова, Ирма Аврамова 15 май 2024 в 18:09 4517 1

Представители на Съюза на ректорите на среща с презиидента Румен Радев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Представители на Съюза на ректорите на среща с презиидента Румен Радев

Преподаватели и студенти масово не знаят за организирания протест от Съвета на ректорите на висшите училища у нас, който ще се проведе на 20 май. Вчера вечерта (14 май) в отворено писмо на Съвета на ректорите се посочва, че държавните и част от частните висши училища се вдигат на протест и няма да отворят врати за студентите в понеделник.

През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. В същото време трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз, заявиха от Съвета на ректорите.

За първи път от началото на прехода: Университетите затварят, от 3 г. финансирането им намалява

Последва реакция от страна на държавния глава Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, които поканиха на среща представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Още преди срещата между служебния премиер и представители на академичната общност у нас правителството обяви, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Средствата ще достигнат до 33 държавни висши училища. 

В опит да потуши напрежението: МС дава 39 млн. лв. за увеличение на заплатите във ВУЗ-овете със задна дата

От Министерски съвет обясниха, че средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет и няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари.

По време на срещата с президента Румен Радев представителите от Съвета на ректорите у нас получиха неговата подкрепа. 

"Подкрепям ви, защото ако искаме да се развиваме като модерна държава, ключът е българската наука и образование - няма друг път. Ние като общество трябва да застанем зад вас и да ви подкрепим, защото работите в трудна среда, конкуренцията е огромна", заяви Румен Радев.

OFFNews разговаря с преподаватели и студенти от няколко университета в София, за да разбере как се готвят за протеста. Оказа се обаче, че голяма част от тях не са били уведомени за решението на Съвета на ректорите у нас, нито са получили допълнителна информация от ръководствата на университетите или факултетите.

Преподаватели и студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ казаха пред OFFNews, че на факултетен съвет съвет, провело се на 14 май, когато е изпратено отвореното писмо, изпратено след съвета, не са били уведомени за протестните действия. Множество студенти и преподаватели разбраха за протеста, след като OFFNews потърси коментар от тях. 

СУ няма официално съобщение в общата за всички факултети група, а в една от фейсбук групите на ФЖМК снощи е споделен текстът на отвореното писмо.

Студенти и преподаватели от Философския факултет и Юридическия факултет към СУ също не са уведомени. Такава е ситуацията и в НАТФИЗ, където не знаят за протестните действия, нито са били уведомени от ръководството. Източници на OFFNews споделиха, че дори не са видели публикация на цялото писмо. Няма официални съобщения и за студентите на Медицински университет в София, както и в Медицински колеж в София.

От ръководството на Националната художествена академия обаче уведомяват студентите си официално, както и в социалните мрежи на академията, още вечерта на 14 май, когато Съветът на ректорите у нас изпраща отвореното писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи.

Националната музикална академия и УАСГ също информират студентите и преподавателите за протестните действия на 20 май. 



От Медицинския университет в Пловдив обясниха пред OFFNews, че чакат указания от Съвета на ректорите как ще се проведе протестът на 20 май.

Опитахме се да се свържем и с други висши учебни заведения в страната - УНСС, Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Тракийския университет в Стара Загора, но към момента на публикуването на текста не получихме отговор от тях. 

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

1

Джендо Джедев

15.05 2024 в 22:59

Нормално, задействаха се предизборно клетките по академичните институции. За никого не е тайна, че ректорите и деканите масово са или бивши ченгета, или корумпирани дембели.